Георги Константинов: Където и да съм по света, сравнявам с мярката „Плевен“

26.02.2014 21:54

27.02.gk1

Био-библиографски указател за писателя Георги Константинов бе представен тази вечер в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен. Той е подготвен по повод 70-годишния юбилей на поета от екип на библиотеката – Вили Томова, Милена Арсова-Димова и Мария Дочева и се издава с финансовата подкрепа на Община Плевен. Целта на указателя е да представи творбите на автора в пълното им жанрово разнообразие – поезия, сатира, публицистика, есета, литературно-критически материали, интервюта, изказвания, слова, творчество за деца и литературата за него, включително рецензии и отзиви за негови книги. Библиографският указател се състои от различни по обем и съдържание дялове. Библиографските описания са структурирани в две големи части: „Публикации на Георги Константинов” и „Литература за него“.

27.02.gk2
Пред многобройните гости в Артзалата на РБ „Христо Смирненски“ новото издание представи доц. д-р Цветанка Панчева от Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, а интерес към него проявиха както дългогодишни библиотечни деятели, така и много други представители на плевенската културна общественост. Доц. Панчева определи био-библиографията като най-новото зрънце в броеницата от издания на РБ „Христо Смирненски“, посочвайки, че трупайки опит, познания и увереност екипът на плевенската библиотека се залавя с все по-труден за библиографиране автор. А Георги Константинов е точно такъв – с обемно творчество, което поради своята жанрова специфика непременно трябва да се разкрива аналитично и от много голям брой източници, сподели специалистът от Народната библиотека. Тя припомни думите на акад. Иван Радев, че библиографията е строго и безпощадно огледало, мярка за таланта и извършеното от творческата личност, за онова, което трябва да свидетелства за него пред поколенията.

27.02.gk3
От презентацията на изданието стана ясно, че то включва над 1600 библиографирани текстове за Георги Константинов. След този анонс главният виновник за проявата сподели с усмивка, че ако е знаел за тази цифра, е щял да спре да твори преди 10 или 15 години. Всичко това е възможно само поради една причина – защото съм роден в град Плевен и цялата образност, която се вижда в моите стихове, ми е дадена от моя роден град, не скри популярният автор. „Това е една мярка, която нося в себе си и където и да отида по света, винаги правя сравнение с нея. И винаги предимството е на нейна страна“, отбеляза Константинов. Пред многобройните си почитатели той изнесе кратък поетичен рецитал, в който представи част от емблематичните си творби, някои от които добили популярност и като текстове на песни.

27.02.gk4Александра Брайкова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: