Танцьорите от „Комудара“ се представят на фестивал във Велинград

26.02.2014 9:54

26.02.komudara

20 танцьори от фолклорен клуб „Комудара“ ще участват във фестивала „Пролетно хоро Велинград 2014“ на 22 март, сподели ръководителят на клуба Димитър Димитров . От две години в град Велинград се провежда фолклорен фестивал на любителските клубове на български народни хора „Пролетно хоро“. Над 400 любители на българските хора се готвят за участие. Част от тях са и плевенските танцьори от „Комудара“.“Извънредните тренировки вече започнаха. За мен най-важно е хората да се забавляват, но разбира се и да покажат по най-добрия начин красотата на българския народен танц„, каза ръководителят на клуба Димитър Димитров.
Плевенчани ще се представят с две хора – Йовино и Влашко. Националният фестивал „Пролетно хоро“ няма конкурсен характер. Идеята му е да съхрани и популяризира фолклорното ни богатство. Организатори на събитието са Сдружение „Пролетно хоро”, Община Велинград, Дружба „Родина” и Дружеството за защита на Родопите. За втори път тази година част от проявата ще бъде голямо танцово шествие, водено от каба гайди с участието на всички танцови клубове.
Фестивалът „Пролетно хоро” е разделен на две основни части. Първата е в зала. Участниците играят две хора, едно от фолклорната област, от която са, и второ по избор. Втората част е на открита сцена, на централния площад „Николай Гяуров”. Там на голямо пролетно хоро ще се изиграят хора от шестте фолклорни области на България: Енино хоро (Родопска област), Ширто (Пиринска), Дунавско (Северняшка), Право тракийско (Тракийска), Граовско (Шопска) и Сборенка (Добруджанска).

#тагове:

НАЙ-НОВИ: