Как се замесват и украсяват обредни хлябове показаха в Победа

24.02.2014 11:13

24.02.pobeda1

В събота Народно читалище ”Зора 1990” в Победа организира видео и фото заснемане на първата демонстрация по проект „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”, който се финансира по Програма „Живо наследство“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с подкрепата на Фондация Америка за България. На проведеното събитие в домашна обстановка беше демонстрирано замесването, украсяването и изпичането на обредни хлябове.

24.02.pobeda2
Присъстваха 20 жени на възраст от 33 до 77 години. Изкусните майсторки представиха обредни пити и погачи, които се приготвят за най-големите традиционни български празници – „Боговица” и „Колачета” за Бъдни вечер, „Новогодишна пита”, погача за „Зарезан”, „Самоковски зелник” за Сирни заговезни, обреден хляб за Гергьовден, „Сватбен кравай”, жътварска пита „Слънце”, „Слънчогледова пита” и обреден хляб за Никулден. Пяха се и песни, тъй като по стара народна традиция „Хляб се замесва с песен”. Демонстрацията е първата стъпка от представянето и опазването на нематериалното културно наследство, предвидена в проектните дейности по проект „ Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”. Предстои обучаването на деца и млади хора да усвоят уменията по замесването и украсяването на обредните хлябове. Практическите уъркшопове с целевата група ще се провеждат от експерт по фолклор и доброволци от местната общност.

24.02.pobeda3
В продължение на осем месеца с извършваните проектни дейности ще се съживяват, възстановяват и популяризират местните традиционни кулинарни умения и песенен фолклор, чрез разработването и предлагането на иновативни електронни услуги от читалището, като ще се осигурява достъп до местното културно наследство от всяка точка на света.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: