Вето над Изборния кодекс от страна на президента прогнозира в Плевен евродепутатът Илияна Йотова

22.02.2014 18:02

22.02.yotova1

Среща между евродепутата от БСП Илияна Йотова и представители на плевенските медии се проведе днес в пресклуба на БТА. Мероприятието бе включено в програмата на двудневната визита на Йотова в нашия град, като освен с журналисти, преди това тя се срещна с ученици, както и с местни интелектуалци.

22.02.yotova2
Очаквано, акцент в пресконференцията бяха предстоящите избори за Европейски парламент, като Илияна Йотова посочи, че поредицата от срещи в цялата страна са с цел да бъде премахнат евроскептицизмът у нашенеца. Зная, че за повечето хора тези избори са от значение дотолкова, доколкото ще дадат отражение върху политическия живот в страната, но от друга страна е от огромно значение българите да заявят посоката, в която България да продължи своя път. Защото не е тайна, че през последните години страната ни изгуби авторитета си пред европейските институции, а повече от категорично за това говори фактът, че все още не сме част от Шенгенското пространство, заяви евродепутатът.
Йотова не скри, че тези избори се очертават като изключително трудни, тъй като след протестите има промяна на нагласите в обществото. „От една страна, сред много от хората съществува любопитство към новосформираните партии, а от друга у нас е налице силен националистически вот, особено в определени райони на страната. Така че, в този смисъл предстои един много сериозен политически сблъсък на какъвто не сме били свидетели досега“, прогнозира социалистката.

22.02.yotova3
Йотова бе потърсена за коментар и по темата с новия Изборен кодекс, споделяйки личното си мнение, че в него е трябвало да бъде заложен по-силен мажоритарен елемент. Трябваше да се свали процентът на преференциите, като така хората действително щяха да имат възможността да преподреждат листите, отбеляза тя. Колкото до това дали президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето върху Изборния кодекс, Илияна Йотова прогнозира, че това ще се случи. Друг е въпросът дали той ще прояви политическо мъжество и ще демонстрира нежелание да изпълни политическа поръчка, допълни евродепутатът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: