Фонд „Читалища“ обучи за социални асистенти 24 безработни

20.02.2014 13:15

20.02.proekt

Сдружение „Плевенски обществен фонд „Читалища“ приключи работа по проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, който носи наименованието „Професионална квалификация и преквалификация на безработни лица от селските общности“. Повече за проекта екипът на Фонда сподели на пресконференция в БТА днес. Периодът на изпълнение е от 1 март 2013 г. до 1 март 2014 г., а целевата група са 24 трайно безработни лица, живеещи в селата, които са в трудоспособна възраст но поради стеснения трудов пазар на селските общности нямат реални перспективи за трудова реализация. Повечето от тях са жени на възраст между 30 и 55 години, като в болшинството си те са от община Долна Митрополия.
В рамките на проекта безработните лица са били професионално квалифицирани в професията „Социален асистент“, положили са изпити, а също така са получили удостоверение за професионална квалификация. С тях те имат възможността да практикуват дори на европейския пазар. Към настоящия момент бенефициентите карат тримесечен стаж, като в този период получават минимална работна заплата.
Пред медиите директорът на Сдружение „Плевенски обществен фонд „Читалища“, Даниела Димитрова, посочи, че в проекта администратор на финансите е била Агенцията по заетостта, не скривайки, че екипът на Фонда е срещнал редица трудности при работата си с нея. Агенцията не администрира по онзи гъвкав начин, по който други схеми подкрепят бенефициентите, така че най-вероятно това ще е последната подобна схема, по която работим, заяви Димитрова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: