Май някой преметна плевенските търговци за ЛАФКите…

20.02.2014 20:01

Като точка 30 в предложението за дневен ред на сесията на Общинския съвет, която трябва да се проведе на 27 февруари, фигурира предложение на кмета на Община Плевен „относно изменение на Решение № 883/19.12.2013г. на Общински съвет Плевен за отдаване под наем на части от имоти – публична общинска собственост, за поставяне на преместваеми съолъжения – павилиони. Припомняме, че това връщано, променяно, отменяно и още какво ли не решение, касае нещо, което бе повод за масов протест на плевенските търговци на дребно.

 

3.02.lafka3_
3 февруари
Шум от стотици свирки и скандирания „Мафията вън!“ огласиха днес центъра на Плевен. Повод за това стана мирният протест, организиран от Гражданско сдружение „Зора“ – Плевен, срещу решението на Общинския съвет за отдаването под наем на 11 терена за поставяне на преместваеми съоръжения за продажба на вестници, списания, пакетирани хранителни и нехранителни стоки.
Протестът, обявен за 17 ч., започна с пререкания между протестиращи и полиция за мястото на провеждане на публичната проява. Както се оказа, протестиращите бяха получили разрешение за провеждането на мероприятието на сцената пред Мавзолея. Гражданите заявиха пред органите на реда, че няма да газят в половин метрови преспи, каквато е ситуацията на площад „Възраждане“. Също така, организаторът на протеста, Явор Начев, обясни, че е получил съгласие лично от кмета проф. Димитър Стойков протестът да се проведе пред сградата на Общината, където в крайна сметка останаха и събралите се плевенчани.
Пред медиите Начев посочи, че с взетото решение на местния парламент се създава нелоялна конкуренция и се върви срещу интереса на дребния и среден бизнес, като по думите му така ще бъдат засегнати 230-240 обекта. Той посочи, че идеята е в Плевен да бъдат поставени 40-50 павилиона от веригата „Lafka”, които ще монополизират пазара в града. Ние смятаме, че имаме право на достоен живот и това, което не успяха да направят големите вериги магазини, сега ще направи „Lafka“, заяви Начев. Лидерът на „Зора“ поясни, че самата процедура за отдаване на търг на въпросните обекти е по поръчка на „Табак Маркет“ и няма две мнения, че в Плевен ще стъпи именно въпросната верига.
Явор Начев припомни, че още през декември сдружението внесе подписка в Общинския съвет, която, обаче, по думите му е била прегазена от управляващите. Според него, с този акт се цели единствено да се даде лице на въпросната верига, като това по естествен път ще доведе до мащабното й навлизане в Плевен. Както се случи в много други градове, в които местните търговци проспаха ситуацията, добави плевенчанинът.
Лидерът на „Зора“ сподели, че предстои събирането на нова подписка с искане за местен референдум по темата „Lafka“ и най-вероятно за предсрочни общински избори. Все още имаме надежда, че хората, които ни докараха до това дередже, ще проработят за интересите на Плевен, а в противен случай ние ще търсим нашите, категоричен бе Начев. Все пак той отбеляза, че на първо време протестиращите ще изчакат реакцията на местната администрация във връзка с тяхната позиция. „Надяваме се на една добра бърза развръзка – в Бургас със същата акция – подписка плюс мирен протест – се стигна до благоприятни резултати за дребния и средния бизнес. Надяваме се, че същото нещо ще се случи и тук“, допълни Явор Начев.

20.12.darin_
5 февруари
Конкурсът за отдаване под наем на 11-те терена за поставяне на преместваеми съоръжения – павилиони, е спрян, научи„Плевен за Плевен“ от председателя на Общинския съвет, Дарин Ангелов. Ще припомним, че конкурсът стана повод за организирането на протестни действия от страна на плевенски търговци, които алармираха за монополизиране на пазара. Те настояха за спиране на процедурата, като бъдат прекратени всякакви възможности на „Табак Маркет“ да стъпи в Плевен чрез веригата си „Lafka“. В момента тече среща между организаторите на протеста и шефа на местния парламент, на която той ще ги информира за взетото решение.
Ангелов допълни, че предстои кметът проф. Димитър Стойков да издаде заповед за прекратяването на конкурса.

18 февруари – без коментар!

gaf

#тагове:

НАЙ-НОВИ: