В НУ „Христо Ботев” почетоха делото на Апостола

18.02.2014 14:18

За да изразят своята почит към Апостола на свободата Васил Левски, днес учениците от НУ „Христо Ботев” проведоха среща-разговор „Каквото съм правил, в полза народу е“ с Веселин Плачков – актьор и Димитър Руски – историк, информират от плевенското училище.


Господин Руски представи исторически документи и публикации на съвременници и изследователи на делото на Апостола, в които се споменава за основаването на първия ВРО в града ни, за връзката на Левски с Плевен, както и за живота и делото на героя. Историкът беше подготвил и въпроси към учениците за девиза на Левски и идеите му. Те разказах, какво са научили за живота и делото на Васил Левски и подредиха изложба от рисунки. Във фоайето на училището на информационното табло се представи презентация по темата.


Актьорът Веселин Плачков сподели какво е усещането да се играе живота и смъртта на един национален герой. Актьорът участва във филма на Максим Генчев „Васил Левски”, който се снима в момента. Той отговори на многобройните въпроси на децата: „Кога ще могат да гледат филма?”, „Как се е подготвил за ролята на героя?”, „Още колко време ще продължат снимките?”. Разказа, че снимайки филма, е научил много подробности за живота на героя, които не са му били известни. Добави нови щрихи към портрета – героят е говорил чужди езици, изучавал е изкуството и архитектурата на чужди държави.
В знак на признателност към делото на Апостола, на 19 февруари най-големите ученици в училището – четвъртокласниците, ще поднесат цветя пред паметника на героя в града – пример за патриотизъм, жертвоготовност и всеотдайност за всяко поколение .

#тагове:

НАЙ-НОВИ: