Росен Плевнелиев заряза в Плевен на Трифон Зарезан (видео и галерия)

14.02.2014 14:08


Единственият в България Институт по лозарство и винарство (ИЛВ) и наследникът на най-старото земеделско училище у нас – Професионалната гимназия по лозарство и винарство (ПГЛВ) отбелязаха заедно днес Празника на лозаря – Трифон Зарезан. Общият празник се прави за първи път и се приема като символ на приемственост между образование, наука и практика. Сред официалните гости в двора на ПГЛВ бяха президентът Росен Плевнелиев, областният управител Илиян Йончев, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, кметът проф. Димитър Стойков и председателят на Селскостопанската академия доц. Христо Бозуков. За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха изпълнителите от Северняшкия ансамбъл.

14.02.zarezan1
Всеки един от нас си дава сметка колко важен за Плевенският регион е секторът лозарство и винопроизводство, обърна се към гостите директорът на ПГЛВ, Бисерка Илиева. Тя посочи, че създателите на хубавите вина в цяла България са възпитаници на плевенското училище, а на много места се работи по технологии, създадени от Института по лозарство и винарство в Плевен. „Това е основание за гордост, но и голямо задължение. Всички ние работим с ясното съзнание, че от нас се очаква много и трябва да бъдем отлично професионално подготвени. И в същото време си казваме, че имаме вяра, сили и готовност да постигнем желаните резултати“, каза още директорът на ПГЛВ „Александър Стамболийски“.

14.02.zarezan2
Своето приветствие отправи и директорът на ИЛВ, доц. Иван Пачев, който върна присъстващите назад във вековете, когато нашите предци са четяли на този празник специална молитва към Свети Трифон. Тя гласи следното: „Да изчезнат всички злини, всичката лошотия и неприятели и всичко, което наврежда на лозята, нивите и овощните градини – скакалец, слана, червен скакалец, листояд, зной, изкривяване, лозов стригач, бръмбар, изресяване и изсъхване на гроздовете, едър бръмбар и всякакви други неприятели. Махнете се от лозята, нивите и градините! Махнете се, хайде! Нека да е берекет, да прелива през праговете!“.

14.02.zarezan3
Неслучайно избрах на хубавия български празник Трифон Зарезан да посетя Плевен, дори си го пожелах и ви благодаря, че ми помогнахте това да се сбъдне, сподели пред плевенчани президентът Росен Плевнелиев, пожелавайки здраве и плодородие през годината. Той припомни за култа към виното, запазен от Античността през вековете, намерил своето място и в християнската религия. Президентът се обърна със специално послание към младите плевенчани да познават, ценят и пазят българската история и да се гордеят с нея. Нека покажем на целия свят по един достоен начин нашата богата история, призова той и подчерта, че традициите, които имаме във винопроизводството, са запазени и нашите вина имат хилядолетна история. „Колкото повече пътувате по света, толкова по-силно ще се убеждавате колко е красива нашата страна и колко много ни е дал Господ. Сега е наш ред да запретнем ръкави и да си свършим работата, като добри стопани, имащи отношение към това, което искаме да оставим на следващите поколения“, каза още Плевнелиев.

14.02.zarezan4
По традиция, на празника в ПГЛВ бе избран и новият Цар на лозето, който поведе всички присъстващи към лозовия масив на гимназията. Росен Плевнелиев също се включи в зарязването на лозичките, под вещото ръководство на директора на ИЛВ, доц. Иван Пачев.

14.02.zarezan5

 

14.02.zarezan6

 

14.02.zarezan7

 

14.02.zarezan8

 

14.02.zarezan9

 

14.02.zarezan10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: