Плевнелиев в Плевен: Който иска имунитета ми, първо да прочете Конституцията

14.02.2014 16:52

14.02.rosen

След като бъдат приети от Парламента текстовете на Изборния кодекс и след обстоен анализ на Правния съвет, ще се произнеса по изборното законодателство в рамките на конституционно установените срокове. Така коментира темата при посещението си днес в Плевен президентът Росен Плевнелиев. Той изрази разочарование, че не се работи по предложението му за провеждане на национален референдум за изборна реформа. Плевнелиев отбеляза, че освен че е нямало позитивно решение, към момента не вижда придвижване на отдавна внесената документация за стартиране на процедура за национален референдум. „Обръщам се към парламентарно представените политически сили и ги моля да чуят народа, както аз го чух и да не се страхуват от него. Няма нищо лошо да направим референдум по важни за нацията теми“, каза Росен Плевнелиев.
Президентът допълни, че очаква отговор на кого е предложението в проекта на Изборен кодекс, публикуван на 17 октомври 2013 г. и изпратен на Венецианската комисия за мнение, да бъде заложена хипотеза за провеждане на избори за президент и за вицепрезидент през 2014 година. „Кой е този човек, коя е тази институция, коя е тази партия, която реши, че през 2014 г. ще има избори за президент и вицепрезидент? На този въпрос досега не сме получили отговор“, заяви държавният глава.
Плевнелиев изрази надежда, че парламентарно представените политически сили са прочели какво пише в Конституцията, заявявайки категорично, че докато той е президент тя ще се спазва. Който иска моя имунитет, да чете основния закон, заяви президентът по повод позиция на „Атака“. По думите му, всеки може да пише различни доноси, но компетентните органи ще преценят дали да извършат съответните правни действия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: