Вино на 34 години подари ИЛВ – Плевен на президента (видео)

14.02.2014 13:13

14.02.ilv1

Президентът на Република България, Росен Плевнелиев, е специален гост днес в нашия град по случай Трифон Зарезан. Визитата на държавния глава започна в 9.30 ч. от Експерименталната база на Института по лозарство и винарство, която притежава най-голямата ампелографска колекция на Балканите с 1865 гроздови сорта.

14.02.ilv2

В ИЛВ Плевнелиев се срещна с неговия директор доц. Иван Пачев и посети винарската изба, пазеща вина от края на 19-и век. От специалистите на ИЛВ Росен Плевнелиев, който бе придружен също от кмета проф. Димитър Стойков и председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов, научи повече за историята на института и съхраняваните в избата вина. Плевнелиев се поинтересува от розовата плесен по тавана на помещението, като домакините му обясниха, че тя е донесена специално от Токай, Унгария, за да получат вината специфичния си вкус. Високият гост дегустира две от вината на ИЛВ – „Мискет кайлъшки“ и „Кайлъшки рубин“, а като подарък получи бутилка от 1980 г. С усмивка президентът сподели, че ще я сподели с друг държавен глава при някоя от следващите си срещи.

14.02.ilv3
Плевнелиев не скри, че е голям почитател на виното, а тази любов е наследена още от неговия дядо. „Искам да познавам производителите на български вина и да им бъда от полза. Знам че в сравнение с Гърция, например, субсидиите за винопроизводителите у нас са десетократно по-ниски, но вярвам, че с политиката на плавно изравняване това ще се промени. Аз смятам, че страната ни е една от може би петте държави в Европейския съюз, в които винопроизводството се развива динамично и позитивно“, сподели президентът.

14.02.ilv4

14.02.ilv5

14.02.ilv6

14.02.ilv7

Как продължи визитата на Росен Плевнелиев в нашия град четете в „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: