Читалище „Лик“ стартира кампания с фокус към младите избиратели

12.02.2014 12:14

12.02.lik

Младежкият доброволчески център на читалище „Лик“ стартира своя нова гражданска програма, този път с фокус към младите избиратели. „Избор винаги има – младите гласуват за Европейски парламент 2014” е инициатива, насочена към 18-19 годишните, които за първи път ще гласуват именно на евровота. В проучване, информационни събития и срещи със свои връстници, доброволците ще популяризират идеята, че на 25 май 2014 г. именно те могат да дадат най-силния глас срещу евроскептицизма. Младите хора не само у нас, но и в останалите страни членки са значително по-проевропейски настроени, отколкото възрастните поколения и това е логично, при положение, че точно те се възползват в най-голяма степен от възможностите за свободно движение, обучение и работа на Континента. В този смисъл именно младите би трябвало да са най-заинтересовани от политиките, които новите членове на Европейския парламент ще чертаят.
Лесно е да кажем, че ни пука и да сме пас! – казват доброволците. Само, че на част от нас ни предстои да учим в европейски университети и силно ни касае политиката за стипендии, условия в общежитията, студентски кредити – все неща, които в голяма степен се определят от евродирективи. Парите, които се насочват към младежки програми за обмени, учене, стажове – също са работа на Брюксел. Така че по-добре да гласуваме ние, отколкото разни хардлайнери, които реват за „затваряне” на Европа”.
Чрез свои комуникационни канали, един от които е фейсбук страницата „Избор винаги има”, доброволците ще публикуват полезна информация за Евроизборите, героите в тях, анализи и коментари. Инициативата на младите от ЛИК е подкрепена от Национална програма за младежта 2011-2015, чрез Националния център Европейски младежки програми и инициативи и ще продължи до м юни. Своята логистична помощ за проекта оказва и плевенският център „Европа директно“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: