Отбелязваме Деня за безопасен интернет

11.02.2014 8:05

11.02.internet

Днес за 11-и пореден път светът ще отбележи Деня за безопасен интернет, припомнят от Българската асоциация по информационни технологии. Това е инициатива на Европейската комисия, която вече обхваща над 100 държави на всички континенти. Координатор на събитията е Европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe чрез своите членове-национални центрове за безопасен интернет.
В Годишния отчет за дейността на Националния център за безопасен Интернет се посочва, че на горещата линия Web112.net през миналата година са постъпили общо 425 сигнала. От всички подадени сигнали 19 касаеха уебсайтове в България, които според подателите поместват неподходящо за непълнолетни съдържание или злонамерено поведение. През 2013 г. не е имало регистрирани случаи на хостване в България на детска порнография, уточняват специалистите.
Националният център за безопасен Интернет препоръчва на родителите правила, с които децата да ползват Световната мрежа – да подбират внимателно с кого общуват и да не дават телефонния номер и адреса си. Децата трябва да знаят, че в интернет не всеки е такъв, за какъвто се представя, затова те трябва да подбират внимателно с кого общуват и да се съветват с родителите си за новите контакти. За тях концепцията да не разговарят с непознати трябва да е доста ясна. Тя лесно може да се пренесе и в интернет пространството.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: