Белла Хараламбова: Светът би станал по-красив, ако всеки човек се обърне към изкуството

11.02.2014 16:54

Както писахме, на 13 февруари, четвъртък, от 17 часа на сцена-фоайе в читалище „Съгласие 1869″ ще се състои първото издание от музикалния цикъл „Белла Хараламбова представя“. То ще бъде посветено на 115-ата годишнина от рождението на един от най-забележителните български и европейски композитори, Панчо Владигеров. Музикалните срещи са планирани да се провеждат всеки първи четвъртък от месеца до края на творческия сезон и ще представят интересни и не толкова известни факти от живота и творчество на емблематични български композитори, музиканти, изпълнители.
Специално за „Плевен за Плевен“ Белла Хараламбова разкри повече подробности около интересния проект.

11.02.bella
– Белла, как се роди идеята за реализацията на този музикален цикъл?
– С читалище „Съгласие“ ни свързва дългогодишно сътрудничество и аз много харесва хората, които работят там, тъй като те притежават огромен ентусиазъм – нещо, което много рядко се среща в наши дни. В динамичната епоха, в която живеем, за съжаление властва отчуждението и се наблюдава едно тревожно декрешендо по отношение на духовните ценности. А читалище „Съгласие“ остава един своеобразен оазис на духовността в Плевен. Аз приех с отворени обятия тяхната покана за тази инициатива, която е една от многото, включени в програмата по отбелязване на 145-годишнината на читалището. Това е един чудесен жест, за който съм много благодарна. От друга страна, за мен е добре, че по този начин бих могла да въздействам върху нашите съграждани да избягат от скучното си и сиво ежедневие. И да открият в музиката, която е езикът на любовта и чувствата, красотата и добротата.
– Още повече, че първата проява от музикалния цикъл е в навечерието на Деня на влюбените.
– Все пак, в България католицизмът не е основната религия, а и според мен любовта не може да се празнува в един ден. Всеки ден трябва да се чувстваме влюбени и обичани, а и всъщност мисията на човек на този свят е да бъде необходим на другите хора.
– Към каква група хора е насочен проектът „Белла Хараламбова представя“?
– През годините „Съгласие“ е изградило една чудесна елитарна публика. Ние я ценим високо и отново се обръщаме към нея. Но както ще се случи и на проявата в четвъртък, аз ще представя приемствеността между поколенията и силно вярвам, че сред публиката ще има хора от различна възраст. Заедно с читалището сме организирали мероприятия и само за ученици, като това по повод честването на 200-годишнината от рождението на Верди. Тогава инициативата, съвместно и с РБ „Христо Смирненски“, бе изключително успешна, като за съжаление артзалата на Библиотеката се оказа тясна за всички, които бяха дошли за събитието.
Не е тайна, че усилията ни са насочени в търсенето на млада публика, тъй като това е бъдещето на света. И когато тези младежи израснат от малки в един такъв красив свят, те ще станат и по-добри като хора.
– Какви композитори ще бъдат включени в програмата на тематичните срещи с музиката?
– Идеята е с тях да отбелязваме годишнини на популярни композитори, но за мен, като българка, е изключително важно да обърнем внимание на нашите родни творци, като през тази година ще имаме възможността да почетем няколко от тях. През миналата година, например, се чества 80-годишнината от рождението на Александър Владигеров – синът на Панчо Владигеров, и в края на предстоящата проява аз ще представя кратък откъс от негова творба, която е написана за деца от 5 до 105-годишна възраст.
Целта на тези събития е да бъдат музикално-образователни лектории и на тях аз няма толкова да говоря, а по-скоро ще покажа някои акценти и ще наблегна върху музиката. Смятам, че хората имат потребност от слушането на повече музика, тъй като фактите могат да си ги намерят и сами. Първоначално, мислехме да представим по двама автори в една вечер, но ако действително искаме публиката да слуша музика, трябваше гостите ни да чуят по една пиеса от автор и дотам. Още повече, че представяйки двама автори, ти трябва да направиш някакво сравнение между тях.
– Как очакваш тази инициатива да повлияе върху плевенчани?
– Надявам се да има някакво благотворно влияние върху тях. Нямам съмнения, че хората, които ще дойдат в залата, няма да са там случайно. Стремежът ми е да успея да ги вдъхновя, особено малките деца, за да тръгнат по този път и да започнат да свирят на някакъв музикален инструмент. В дома на Панчо Владигеров в Шумен, например, и сега може да бъде видяно едно старо пиано. Самият той споделя, че на него е свирила неговата майка „като всяка госпожица от добро семейство“.
Целта ми не е хората да бъдат публика, защото всеки човек е личност и ако по улиците на Плевен ходят повече личности, всичко ще бъде по-различно. Когато се занимаваш с изкуство, твоят свят е различен и ако всеки един от нас потърси духовното, вярвам, че всичко ще стане по-красиво.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: