„Paradise Honey“ – Финландия грабна Голямата награда от пчеларското изложение в Плевен (галерия и видео)

09.02.2014 14:23


Церемония по връчване на наградите от 12-ото Международно изложение-договаряне “Пчеларство Плевен 2014” се проведе днес в Търговски център „Плевен“. Както писахме, тази година в престижния форум, организиран от „Партнерс експо” ООД и Областния пчеларски съюз, участие взеха над 130 фирми от 19 страни, а съпътстващата програма включващи серия от интересни лекции и дискусии. Съсобственикът на „Партнерс експо“, Чавдар Велинов, благодари на участниците в изложението, посочвайки, че чрез тях Плевен се е утвърдил като център на пчеларството. Надявам се в бъдеще градът ни да стане и център на производство, свързано с този бранш, отбелязвайки, че ще бъде чудесно, ако тук бъде разкрито малко предприятие за производство на пчеларски съоръжения. Още повече, че кметът проф. Димитър Стойков се съгласи земята, на която ще бъде построено то, да бъде отдадена на предприемачите символично за едно евро, допълни Велинов.

9.02.pchelarsko1
През тази година авторитетното международно жури определи за носител на Голямата награда за новаторство в пчеларството “Paradise Honey” Ltd – Финландия. Фирмата се занимава с производство и търговия на пчеларски инвентар и кошери, а нейн управител е Йохани Ваара. Тя получи приза за показаната на тазгодишното изложение линия за извличане на мед. Системата е напълно автоматизирана и може да бъде обслужвана само от двама души. Капацитетът на поточната линия е от 36 до 176 рамки, а автоматизираните процеси спестяват на пчеларите физически труд. Също така, финландците бяха изненадани и с награда от Българската телеграфна агенция, която им даде възможност да поставят своята емблема в пресклуба на БТА – Плевен в продължение на една година.

9.02.pchelarsko2
Подгласници на Голямата награда на “Партнерс експо” ООД за новаторство в пчеларството и носители на награди по категории съответно “Нов продукт” и „Нова технология“ станаха Медина 2000 ЕООД – Варна с управител Камен Каменов и “Ренис хъни” ЕООД – София с управител Райна Петрова. В категория “Инвестиция на годината” сред фирмите наградата спечели «МММ» ЕООД – Пловдив с управители Ангел и Мария Макреви, а сред пчеларите наградата получи Любомир Богданов от Плевен. В категория “Представяне на нов производ на пчелен продукт“ призът взе “Мед и пчелни продукти” ЕООД – Пловдив за шампоана „Прополин“, в “Етикет на годината” – Балашкови Магазин „Цвят“ – Плевен, а в “Опаковка на годината” – ЗЕТ 1 ООД – Варна за опаковките в дървена кутия.

9.02.pchelarsko3
За специализирана литература отличието на вестник „Пчели“ грабна Апиинфоцентър Котларски – София за книгата “Пчелен восък”, а в категория “Най-атрактивно представяне на изложението” сред фирмите носител е „Драган“ – Сърбия, а сред пчеларите – Димитър Костадинов – с. Орляне, обл. Ловеч, за производство на биологичен пчелен мед и пчелни продукти. Тазгодишната награда за най-проспериращ млад пчелар за 2013-а, съвместно с фондация „Еврика”, отиде при Милен Иванов от село Остров.

9.02.pchelarsko4

 

9.02.pchelarsko5

 

9.02.pchelarsko6

 

9.02.pchelarsko7

 

9.02.pchelarsko8

 

9.02.pchelarsko9

 

9.02.pchelarsko10

 

9.02.pchelarsko11

#тагове:

НАЙ-НОВИ: