Министър Греков в Плевен: Пчеларството у нас започва да се превръща в бизнес

07.02.2014 16:04

7.02.ministar

Нашето посещение в Плевен е знак на уважение към хората, които славят България – въпреки трудностите от най-различен характер, които изпитват през последните години. Това сподели министърът на земеделието проф. Димитър Греков на откриващата пресконференция на 12-ото Международно изложение „Пчеларство Плевен 2014”. Той заяви, че за Министерството на земеделието няма дребни отрасли и малки хора, а такива, които работят откровено и честно. „Ние притежаваме прекрасни климатични и природни условия, благодарение на които отглеждаме медоносната пчела. А това, съчетано с грижите и любовта на хората, допринася за развитието на този отрасъл“, допълни проф. Греков.
Пред журналисти и пчелари министърът сподели, че тенденцията през последните години показва намаляване броя на кошерите у нас, като до определена степен причините остават неясни. „През 2013 г. намаляването е само с 0.34%, но в предишни години то стига до 12%. В момента в България се отглеждат около 530 000 кошера, а пчеларите са между 4000 и 6000, като основно намаляване се наблюдава сред любителите-пчелари“, посочи проф. Димитър Греков.
От друга страна, обаче, той подчерта, че през последните две години има увеличение на пчеларите, отглеждащи над 150 кошера. Това означава, че отрасълът се превръща в бизнес и макар да не е толкова доходоносен, той определя визията на България като страната, произвеждаща най-качествения и чист мед, категоричен бе министърът. Като пример той сподели, че при едно от посещенията му в Китай е бил попитан дали има възможност страната ни да изнася мед за азиатската държава. „Попитах защо, а домакините ми отговориха, че искат да го използват в производството на детски храни. Което е категорично доказателство за отличните качества на меда, който се добива у нас, имайки предвид, че Китай е най-големият производител и износител на мед в света“, подчерта земеделският министър.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: