Министърът на земеделието даде старт на Международното пчеларско изложение в Плевен (галерия)

07.02.2014 13:27

7.02.pchelarsko1

С един час по късно от предвиденото бе открито 12-ото издание на Международното изложение „Пчеларство Плевен 2014”, на което Търговски център „Плевен“ е домакин от днес до неделя. Причината – закъснението на земеделския министър Димитър Греков, който пристигна в Плевен директно от Варна. Освен него, сред официалните лица на откриването бяха евродепутатът Мария Габриел, зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов, областният управител Илиян Йончев, заместниците му Енгин Кючуков и Мирослав Михайлов, секретарят на Областта Емил Димитров, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, зам.-кметът Стефан Петков. Както писахме, организатори на мащабния форум са „Партнерс експо” ООД и Областният пчеларски съюз, като изложението е под патронажа на Министерството на земеделието и храните.

7.02.pchelarsko2
Това изложение очертава традициите, а също така прокарва път към бъдещето на този стар подотрасъл на животновъдството, отбеляза в приветствието си към многобройните участници проф. Димитър Греков. Министърът отбеляза, че пчеларството е от изключително значение за страната и неговото развитие е сред приоритетите за Министерството на земеделието и храните. Пчеларството ангажира голям брой хора у нас и аз много добре съм запознат от нуждата за финансовото му подпомагане, посочи проф. Греков, отбелязвайки, че за периода 2011-2013 г. по всички мерки от Националната пчеларска програма родните пчелари са получили финансова помощ в размер на 15 858 396 лв. Само за 2013 г. за пчеларския сектор бяха отделени близо 6 млн. лв., като това е най-големият усвоен финансов ресурс за двата периода – процентът на усвояемост е близо 90%, изтъкна земеделският министър.

7.02.pchelarsko3

Той сподели, че е необходимо да се води пряк диалог с браншовите пчеларски организации, не скривайки радостта си, че с тяхното активно участие от ЕК бе изработена и одобрена нова тригодишна Програма за пчеларство в България. По нея нашите пчелари ще могат активно да кандидатстват също и за периода 2014-2016 г. Определеният бюджет е в размер на 4.4 млн. лв. годишно.

7.02.pchelarsko4
Участниците в международното пчеларско изложение бяха поздравени също и от зам.-кмета Стефан Петков и областния управител Илиян Йончев. През годините изложението се утвърди като авторитетен форум, към който проявяват интерес не само заетите в бранша, но и много граждани, убедили се в ползите от меда, като храна и природно лекарство, изтъкна Йончев. Той подчерта, че пчеларството е сектор не само с водещо значение за икономиката ни, но и сектор, който създава добра възможност за развитие на семеен бизнес. Вярно е, че трудности не липсват, но съм убеден, че с общи усилия проблемите могат да бъдат решавани, каза още Илиян Йончев, пожелавайки успех на всички участници в изложението.

7.02.pchelarsko5
Тази година в проявата участват над 130 фирми от България, Сърбия, Румъния, Турция, Канада, Италия, Германия, Англия, Чехия, Полша, Гърция, Франция, Китай, Финландия, Босна и Херцеговина, Хърватия, САЩ, Швеция, Испания, Словения. Фирмите-участници ще имат възможност да кандидатстват за голямата награда на „Партнерс експо” ООД – плакетът „Крило на успеха” за новаторство в пчеларството. Призове ще бъдат присъдени също за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението и най-проспериращ млад пчелар за 2013 г.

7.02.pchelarsko6

 

7.02.pchelarsko7

 

7.02.pchelarsko8

 

7.02.pchelarsko9

 

7.02.pchelarsko10

 

7.02.pchelarsko11

 

7.02.pchelarsko12

#тагове:

НАЙ-НОВИ: