До 10 февруари плащаме данъци с отстъпка, напомят от НАП – Плевен

03.02.2014 9:22

30.01.kampaniq

Декларациите за облагане на доходите се подават до 30 април, като данъците се заплащат в същия срок. Това информира Александър Георгиев, началник отдел „Услуги за клиенти“ в офиса на НАП в Плевен. Право на 5% отстъпка получават онези граждани, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари, а тези които подадат подписани с електронен подпис, могат да се възползват от отстъпката до края на април. Ползва се само едната отстъпка. Отстъпките се ползват, само ако авансовият данък през годината е определен и внесен в срок. Най-масовото данъчно облекчение е това за младите семейства. Изискват се само два документа: документ от банката, предоставила кредита, за направените лихвени плащания през 2013 г. и декларация от другия съпруг, че няма да ползва облекчението, която е част от самата годишна декларация.
В Офис Плевен, както всяка година се работи с т.нар. плаващо работно време, тоест без обедна почивка. В дните, в които изтичат срокове ще се работи до тогава, докато има клиенти в салона за обслужване. И тази година декларациите за облагане на доходите се състоят от основно тяло и приложения към него, в зависимост от вида на реализираните доходи. В офиса в Плевен има определени служители, които дават на клиентите информация кое приложение от подоходната декларация трябва да вземат и попълнят. Допълнителна информация за попълване на декларациите си клиентите на НАП могат да получат и на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.
Георгиев акцентира върху това, че служебната бележка за изплатени суми по чл.45, ал.4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, която платци на доходи издават на физически лица, е променена и може да бъде изтеглена от сайта на НАП. От формуляра преди промяната не ставаше достатъчно ясно, че на редове 1 и 4 трябва да се посочи брутната сума, а не тази, която вече е намалена с нормативните разходи, обясни специалистът от НАП. От офиса на приходната агенция в Плевен препоръчват служебните бележки, в които, в редове 1 и 4 е посочена сума, намалена с нормативно признатите разходи, да бъдат преиздадени с правилните стойности. Ще уведомим в близките дни физическите лица, които вече са подали данъчни декларации и данните в тях са неточни по посочените причини, посочи той. По думите му, офиса в Плевен това са около 170 лица, които вече са подали декларацията си за доходите. Гражданите, които искат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне за ранно деклариране и плащане до 10 февруари и имат неточности във формуляра, могат да подадат коригираща декларация, респективно да бъде представена нова служебна бележка без да губят правото на отстъпка.
Не трябва да се забравя и законовото изискване за деклариране на получените и предоставени заеми през 2013 г. (без кредити от банки), ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към 31 декември 2013 г. част от тях са непогасени, както и при непогасените остатъци по получени (предоставени) парични заеми в периода от 2008 г. до 2013 г. (без кредити от банки), ако общият размер на остатъците към 31 декември 2013 г. е над 40 000 лв.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: