Предложението за референдум е лична пиар акция на президента, смятат плевенските воеводи

02.02.2014 17:11

31.01.kniga1

Като лична пиар акция определиха от плевенската организация на ВМРО предложението на президента Росен Плевнелиев за референдум за задължителното гласуване. Според воеводите, това е начин за отвличане вниманието на хората от много по-важни проблеми, като т.нар. мъртви души в избирателните списъци и абсурдния вот от съседна Турция.
Лидерът на ВМРО – Плевен, д-р Калин Поповски, припомни, че неговата партия винаги е подкрепяла референдумите, когато те касаят жизнено важни за българите проблеми. В това искане на президента, обаче, има много неточности, отбеляза той. Д-р Поповски обърна внимание на наближаващите евроизбори и факта, че евродепутатите ще бъдат определяни и от гласовете на изселници в Турция, която не е част от Европейския съюз. Още през 2005 г. предложихме промяна в точката за задължителното гласуване и електронния вот, като отбелязахме, че не сме съгласни единствено с мажоритарния вот, припомни общинският и областен председател на ВМРО – Плевен. Според него, чрез задължителното гласуване ще падне тежестта на капсулирания и платения вот, но колкото до мажоритарния вот той припомни какво се случи при въвеждането му през 2009 г. Тогава ГЕРБ триумфираха с едно невероятно мнозинство, което и те самите не очакваха, печелейки в 26 от общо 31 многомандатни района, подчерта Калин Поповски. Въпреки това, обаче, повечето българи едва ли помнят имената на мажоритарните кандидати, тъй като тогава болшинството от хората гласуваха за партията ГЕРБ, а не за определени личности, подчерта той.
Според д-р Поповски, добрият вариант е въвеждане на пропорционална система с възможност за пренареждане на листите. Така водачите, които е спуснала централата на дадена партия, няма да имат възможността да остават дефинитивни като номер, поясни вовеводата. Това са неща, които могат да бъдат решени и без референдум и определено не прави чест на г-н Плевнелиев, че сега се е сетил за допитване до народа, заяви д-р Поповски, допълвайки, че е ако е имало воля за подобна стъпка, вероятно тя е трябвало да се случи, когато ГЕРБ е била на власт.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: