Акад. Светлин Русев за новия проект за НК: Малоумна и фашизоидна история!

01.02.2014 10:12

1.02.svetlin

Гилдията на колекционерите се вдигна на бунт срещу проекта за нов Наказателен кодекс, тъй като според готвените промени всеки, който притежава „нерегистрирана“ културна ценност, е заплашен със затвор до 4 години и глоба от 2 до 10 000 лв., пише pik.bg. Проблемът идва от неясната дефиниция на понятието „културна ценност“. Според предложенията, не само антични предмети и монети, но и над 50-годишни картини, икони дори стари мебели и вещи от бабите ни, както и 100-годишни книги се превръщат в културна ценност. И който не ги е декларирал пред специална комисия от културното министерство, става нарушител и го заплашва затвор до 4 години. Който притежава повече от три подобни предмета, затворът е до 6 години.
Пред ПИК един от видните български колекционери – акад. Светлин Русев, определя проекта за нов НК като „малоумна и фашизоидна история“. „Неграмотният и вреден Закон за културното наследство, приет от Тройната коалиция през 2009 г., дава възможност за въвеждане на абсолютно репресивен Наказателен кодекс, в който произволно се тълкува какво е „културна ценност“. Излиза, че такава могат да бъдат пафтите и раклата от баба ми, картини под 50 години, книги по-стари от 100 години. Подобен Наказателен кодекс противоречи и на европейски, и на конституционни права. На основата на този НК, ако аз съм намерил моя рисунка отпреди 60 години и не я регистрирам, подлежа на наказателна отговорност. Значи аз вече съм в нарушение на тоя законопроект с моята изложба с творби от студентските ми години, която показах през 2013 г.“, споделя изтъкнатият художник.
По думите на акад. Русев, този проект създава възможност за тотален произвол и наказва не само хората, които съхраняват и опазват културните ценности, но и полицията, защото тя се натоварва с една несвойствена дейност. Едва ли не полицаят трябва да ходи по къщите на хората да проверява имат ли стари вещи, коментира плевенчанинът.
Пред сайта той споделя, че с председателя на Съюза на колекционерите Валери Стефанов са поискали среща с председателя на Парламента Михаил Миков. По-добре да говорим с него сега, по-късно вече ще е безпредметно, категоричен е акад. Русев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: