Ветеран от войната празнува 100-годишен юбилей

30.01.2014 14:49

30.01.veteran

Илия Иванов Деег или бай Илия, както го наричат всички, е роден на 31 януари 1914 г. в Габрово. Израства в семейство с три деца. На 8 години остава без майка и грижите по отглеждането на малкия Илия поема неговия чичо Карло Деег. Изпраща момчето в дърводелско училище, където получава занаят. На 19 години идва в Плевен и започва да работи. Създава семейство с Атанаска Якова и имат една дъщеря – Юлия. Почти целия трудов стаж на бай Илия минава в Тютюнев комбинат – Плевен. Всички познават неговото трудолюбие, добро сърце и всеотдайност в работата. Като дърводелец няма равен в професията.
Илия Деег е участник във Втората световна война 1944-1945 г., като свързочник. За храброста си и усърдието е получавал много награди и войнски отличия. Ветеранът Деег е член на Съюза на ветераните от войните на България.
Той е запален турист и член на туристическо дружество „Кайлъшка долина”. Обиколил е 100-те най-забележителни туристически обекти в България. Носител е на златната значка „Опознай социалистическата родина” и грамота от ТД „Кайлъшка долина”. Може би това калява неговия дух и съхранява здравето му до дълбока старост. Обича хубавото вино, но само по чашка. Никога не е пушил.
Днес бай Илия се радва на всеотдайните грижи на своята дъщеря Юлка, която го обгрижва с много внимание и обич. Тя членува в Съюза на ветераните от войните на България, като „Потомка” в д-во „Мара Денчева” гр. Плевен.
Горенаписаното научихме от дъщерата на Ветерана Илия Деег – Юлия.
Министърът на отбраната на Република България Ангел Найденов е изпратил поименна грамота до ветерана Илия Иванов Деег. Областният съвет на СВВБ – Плевен на свое заседание реши да се напише Поздравителен адрес до юбиляра и му се връчва книгата „Повест за победителя генерал Владимир Стойчев”, написана от нашия земляк полковник о.з. Стефан Стефанов и парична сума. Група ветерани и съмишленици ще поздравят юбиляра ветеран Илия Иванов Деег в дома му.
Автор: о.з.полковник Иван Смарандов, председател на ОС на СВВБ в Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: