Министър и евродепутат идват в Плевен за 12-ото Международно пчеларско изложение

28.01.2014 11:46

28.01.pchelarsko

Над 130 фирми от целия свят ще вземат участие в 12-ото издание на Международното изложение „Пчеларство Плевен 2014”, което ще се проведе в нашия град от 7 до 9 февруари в Търговски център „Плевен”. Това информираха на пресконференция днес организаторите на мащабния форум от „Партнерс експо” ООД – Лъчезар Табаков и Чавдар Велинов. Повече подробности за проявата споделиха също доц. Юлиян Станчев и Атанас Атанасов – председател и зам.-председател на Областния пчеларски съюз, който е съорганизатор на изложението. То е под патронажа на Министерството на земеделието и храните и областния управител на област Плевен, Илиян Йончев, а своето участие вече са потвърдили министърът на земеделието проф. Димитър Греков и евродепутатът Мария Габриел.
Лъчезар Табаков сподели, че освен традиционните участници, през тази година се включват 4 нови фирми от Сърбия, 4 от Румъния и 3 от Турция. Освен тях в Плевен ще съберат представители също от Канада, Италия, Германия, Англия, Чехия, Полша, Гърция, Франция, Китай, Финландия, Босна и Херцеговина, Хърватия, САЩ, Швеция, Испания, Словения. Посетители и гости ще могат да видят, договорят и да закупят продукти от водещи производители в бранша, а в програмата е включено и провеждане на събрание за създаване на Национална представителна пчеларска организация. За широката публика интерес ще представлява участието на проф. Христо Мермерски, който ще говори за лечебното и противораково действие на пчелните продукти.
По случай своя 145-годишен юбилей в проявата се включва и читалище „Съгласие”, където ще бъде аранжирана традиционната изложба на детски рисунки, а там ще бъдат връчени и наградите на отличените в творческия конкурс под наслов „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”. Организаторите напомниха, че фирмите-участници ще имат възможност да кандидатстват за голямата награда на „Партнерс експо” ООД – плакетът „Крило на успеха” за новаторство в пчеларството. Призове ще бъдат присъдени също за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението и най-проспериращ млад пчелар за 2013 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: