Пред 3700 зрители пя в Санкт Петербург тенорът Любомир Дяковски

24.01.2014 13:36

24.01.lubo1

От мащабно турне зад граница, продължило близо три месеца, се завърна тенорът Любомир Дяковски. Повече за своите впечатления той сподели пред плевенските медии днес на пресконференция в БТА. Турнето е започнало на 4 ноември и е продължило да 21 януари, като в този период Дяковски е изнесъл четири концерта като част от Тримата славянски тенори, съвместно с Константин Янков и Григорий Палишчук, както и 57 концерта с Големите донски казаци. По-специално внимание Любомир Дяковски отдели на изявите в Концертхаус в Берлин на 6 и 26 декември, отбелязвайки, че там му предстои ново участие съвсем скоро – на 2 февруари, както и на този във Виенската концертхаус. Във Виена правим коледен концерт в продължение на вече 20 години, като участието там е истинско удоволствие за изпълнителя, отбеляза тенорът.

24.01.lubo2
Също така, Любомир Дяковски е участвал в 20 концерта в цяла Швейцария, както и в два в Русия. В Санкт Петербург концертът е бил в Зала „Октябрьский“, която е с капацитет 3700 зрители, като тя е била пълна до последния стол. На следващия ден изявата е била във Великий Новгород, в залата на местната филхармония, като Дяковски сподели особеното си удовлетворение от участието там. „След изпълнението на „Вечерний звон” публиката стана на крака и тогава се сетих за израза, според който не можело на краставичар да се продават краставици. Оказа се, че може, стига да си подготвен и да знаеш как”, разкри именитият плевенчанин. По думите му, след концерта много специалисти са споделили с него радостта си, че са чули тези произведения почти изцяло в автентичния им вариант, а не преработени, както ги правят днес много изпълнители.

24.01.lubo3
Дяковски анонсира, че вече са водени разговори с ръководството на Община Плевен Тримата славянски тенори да изнесат традиционния си концерт на 23 май на Водната каскада. През тази година той ще бъде с по-различна програма, в която изпълнителите ще заложат на руските песни. Специално за него ще бъде поканен баянистът на Тенорите – Рудик Якин, лауреат на редица международни конкурси, като има идея той да изнесе и самостоятелен концерт в Плевен. Ще разговарям с директора на НУИ „Панайот Пипков”, Жечка Димитрова, той да направи и открит урок в училището, защото е цяло богатство, че ще ни гостува такъв уникален човек, посочи Любо Дяковски. За Якин той сподели, че наскоро е спечелил конкурс за участие в предстоящото турне на емблематичния „Цирк дьо Солей”. Въпреки страхотните финансови условия, които са му били предложени, баянистът се отказва, тъй като турнето продължава цели две години. Както самият той ми сподели, за него е било по-важно просто да види дали ще спечели този конкурс, разказа още Дяковски.

24.01.lubo4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: