Плевенчани доказаха, че паметта за голямата Катя Попова е жива

23.01.2014 10:01

23.01.katq1

При огромен интерес от страна на плевенската общественост снощи в Артзалата на Регионална библиотека „Христо Смирненски” бе отбелязана 90-годишнината от рождението на бележитата оперна прима Катя Попова. Тематичната вечер под наслов „Един живот, посветен на музиката” събра рамо до рамо настоящия кмет на Плевен проф. Димитър Стойков и ексградоначалника Румен Петков, членове на Общинския съвет, директори на учебни заведения и културни институти, ученици. Сред гостите в Библиотеката бяха също братът на Катя Попова – Никола Попов, както и музикологът Александър Абаджиев, който е акомпанирал на именитата ни съгражданка.

23.01.katq2
Своето приветствие към присъстващите отправи проф. Стойков, който благодари на РБ „Христо Смирненски” и РИМ – Плевен за поредицата инициативи, посветени на годишнината от рождението на Катя Попова. Това е най-малкото, което Плевен може да направи за нея, тъй като тя прослави името на града ни по световните оперни сцени и дори на върха на славата не забрави откъде е тръгнала, обърна се към гостите кметът. Той отбеляза, че неподражаемият талант на Катя Попова, уникалната й певческа техника и удивителното актьорско майсторство са й помогнали бързо да се изкачи до върховете на оперното изкуство.

23.01.katq3
Повече за живота и делото на Катя Попова пред многобройната публика разказа Августина Серафимова, а под акомпанимента на пиано на Росица Дяковска изпълнители от Общински хор „Гена Димитрова” представиха някои от емблематичните партии на примата. От Библиотеката бяха подготвили кратък документален филм, посветен на нейната 90-годишнина, а на запис прозвуча есе, посветено на Катя Попова, написано от талантливата ни перкусионистка Василена Серафимова, която днес живее във Франция.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: