В Горни Дъбник отбелязаха Богоявление по стар стил

19.01.2014 16:00

Павлин Василев от Горни Дъбник тази година хвана кръста на Йордановден, който се отбеляза по стар стил в плевенското село за шеста поредна година. Празникът се чества по инициатива на кмета Тодор Йорданов. В селото на Богоявление още от ранни зори на площада засвири духова музика, която събра горнодъбничани и гости. След раздумка на мегдана всички се отправиха към църквата „Св.Параскева”, където отец Милен отслужи Богоявленски водосвет за здраве и берекет.

gorni1
По звуците на духовата музика и предвождано от знаменосци, шествието се отправи към Ручина бара, където край Старата чешма. Там свещеникът отново отслужи водосвет и хвърли кръста в студените води. И тази година претендентите бяха четирима. Сред тях бяха Гено Патов, който до сега две поредни години хващаше кръста, Диян Иванов, Румен Валентинов и Павлин Василев, който се оказа и най- бърз и ловък. След това Павлин върна кръста на отец Милен, който го благослови за здраве и късмет, а кметът на селото Тодор Йорданов му връчи паричната награда.

gorni2

Под звучите на духовата музика хората отново се събраха на площада, където за втора година се проведе и надиграване. В него участваха групите към читалище „Просвета – 1903″, както и гост и жители на Горни Дъбник. Надпреварата започна с подгряване, с право хоро, а след това участниците показаха майсторски умения в тропането на Дайчово, Ганкино, Влашко хоро и ръченица. За всички отличени имаше и атрактивни награди, а за да е още по-добро настроението им от кметството бяха осигурили греяна ракия, 50 литра червено вино, сандвичи и ред други лакомства

#тагове:

НАЙ-НОВИ: