Акад. Светлин Русев получи световната награда за хуманизъм

19.01.2014 21:08

19.01.svetlin

Акад. Светлин Русев получи в Охрид наградата за хуманизъм, която се връчва от Охридската академия за хуманизъм. Признанието му бе връчено от кмета на македонския град, Никола Бакрачески. След това говориха членът на журито Лиляна Плевнеш, както и известният писател и драматург Йордан Плевнеш – председател на Охридската академия за хуманизъм. „Акад. Русев, е световен художник, който достойно носи името си. Той е известен по света не само със своите творби, той е известен и с това, че своята огромна колекция от над 1000 творби, включваща прочути български и световни художници, е дарил на своя роден град Плевен. Там има платна на Рембранд, Гоя, Дьолакроа. Самият Дьолакроа след приключване на една от своите картини, смятана за негово духовно завещание, се пита дали това е той, който носи собственото си име? Светлин Русев е точно човекът, за когото може да се каже, че носи собственото си име, този който носи името на светлината – синоним на непостижимото, предизвикателството в неговото творчество, което материализира духовният свят„, каза Лиляна Плевнеш.
Според Йордан Плевнеш събитието е своеобразна балканска, духовна и хуманна революция, защото в Свети Климентовата духовна школа на хуманизма се включват картините на Светлин Русев, а духовното единство между Македония и България влиза в европейските и световните трезори. Той припомни и казаното от Хорхе Луис Борхес, според когото има само едно идеално, безсмъртно и вечно нещо в света и това е хуманизмът. „Точно картините на Светлин Русев са безсмъртни, добави Плевнеш.
Акад. Русев е осмият лауреат на възстановената през 2007 г. Световна награда за хуманизъм. Преди него са наградени Дайсаку Икеда, Мануел де Оливейра, Александър Солженицин, Рави Шанкар, Питър Брук, Вида Огненович и Херта Милер.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: