Центърът за настаняване от семеен тип в Червен бряг посреща първите новодомци

18.01.2014 8:20

18.01.cherven

От следващата седмица започва настаняването на деца с увреждания в Центъра за настаняване от семеен тип в Червен бряг. Това стана ясно на проведената вчера пресконференция по проект „Това е моята къща“ на Община Червен бряг. В присъствието на секретаря на Община Червен бряг, зам.-кмета на Община Луковит, експерти от Регионална дирекция „Социално подпомагане”, координатора по проект „Детство за всички” Валери Тошев от Плевен, както и представители на заинтересовани социални институции от Червен бряг, ръководителят на проекта, Цветелина Атанасова представи основните цели и задачи, свързани с неговото изпълнение.
Общината първа в Плевенска област завърши построяването, оборудването и обзавеждането на сградите, предвидени за Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и Защитено жилище, със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“. Червенобрежката община е и пилотната община в областта, която започва реално да предоставя резидентнтите социални услуги в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“.
До края на януари се очаква да пристигнат три деца от Мездра, три от Згалево, едно дете от Кула и едно дете от ДМСГД в Плевен. Капацитетът на услугата ЦНСТ е за 14 деца, а капацитетът на защитеното жилище – за 8 младежи. Общината успешно проведе процедура за подбор на персонала и вече са назначени 16 човека – необходимият административен и специализиран персонал, който ще предоставя тази услуга. Те преминаха и съответните специализирани обучения, за да бъдат възможно най-подготвени за новата работа. Екипи пътуваха и се запознаха с децата, които идват от Домовете за деца с умствена изостаналост в Мездра, Згалево, Кула, Крушари, Горски Сеновец, Петрово, Михалци, Берковица и Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: