Баща и син на една сцена, дебют и уникална сценография в най-новото заглавие на плевенския театър (видео + галерия)

17.01.2014 10:00


Най-новото заглавие от афиша на ДКТ „Иван Радоев” – Плевен„Народен враг” от Хенрик Ибсен, бе представено снощи на сцената на Драмата. Режисьор на спектакъла е номинираният за „Икар 2014” Крис Шарков, а нестандартната сценография и костюмите са дело на Ралица Тонева. В ролите публиката видя гастролиращия на наша сцена Васил Читанов, който с играта си успя да спечели симпатиите на плевенчани, Красимира Кузманова, Веселин Плачков, Сергей Константинов и Евгени Дойчинов. В постановката участват също Адриан Филипов и малкият Ален. Въпреки крехката си възраст, малчуганът, който е син на Адриан и половинката му Ива Николова, демонстрира самочувствие и артистични заложби, давайки заявка за място в трупата на плевенския театър след време. Участието в „Народен враг” бе дебют и за най-новия член на екипа на ДКТ „Иван Радоев” – Камелия Хатиб, която както „Плевен за Плевен” писа, предстои да видим и в следващото заглавие на Драмата – „Женитба” от Гогол.

17.01.dkt1
Освен любопитната сценография, включваща стена с безброй тръбички, на която се моделират изображения и въртящата се сцена, пренасяща действието от редакцията на вестник „Народен глас” до лентата за багаж на летището, в прочита си Крис Шарков и Ралица Тонева въвеждат и самата публика вътре в действието. Зрителите на спектакъла не са на обичайните си места в залата, а буквално на самата сцена.

17.01.dkt2
За отбелязване е фактът, че на премиерата на спектакъла, засягащ темите за гражданското общество, медиите и зависимостта им от политиката, присъстваха немалко журналисти, както и общински съветници, членове на местния парламент в Плевен. След края на първата постановка на „Народен враг” дама от публиката се обърна към актьорите с препоръка да представят пиесата и на столична сцена, за да могат и родните депутати да я видят и да се замислят върху нейните послания. От Драмата заявиха категорично, че гастрол в София предстои, а също така спектакълът ще може да бъде видян и в други български градове.

17.01.dkt3

 

17.01.dkt4

 

17.01.dkt5

 

17.01.dkt6

 

17.01.dkt7

 

17.01.dkt8

 

17.01.dkt9

 

17.01.dkt10

 

17.01.dkt11

 

17.01.dkt12

 

17.01.dkt13

 

17.01.dkt14

#тагове:

НАЙ-НОВИ: