Непоказвани досега вещи на Катя Попова представя РИМ пред плевенчани

16.01.2014 15:11

16.01.rim1

На 21 януари се навършват 90 години от рождението на нашата именита съгражданка Катя Попова – едно голямо явление в оперния свят от средата на 20-и век, създала с красивия си топъл и лиричен сопран незабравими образи от световния оперен репертоар. Както „Плевен за Плевен” писа, в тази връзка от 20 до 24 януари от 14 до 16 часа в зала „Културен живот на Плевен от Освобождението до наши дни” на Регионалния исторически музей ще се прожектира филм за нейния живот и творчески път, а сред показаните лични вещи на Катя Попова посетителите ще съпреживеят магията на таланта ѝ.

16.01.rim2
Пред нашия екип ръководителят на Отдел „Нова и най-нова история”, Нели Дакова, припомни, че за краткия си житейски път Катя Попова е покорила част от най-големите световни оперни сцени и възхищава публиката със своите изпълнения. Тя претворява и изпява над 25 оперни партии и за нея в пълна степен важи старата мъдрост, че животът е кратък, но изкуството е вечно, отбеляза Дакова. Днес Катя Попова има своето място в постоянната експозиция на РИМ, като гостите могат да видят фотоси от нейни коронни роли, а също така и отличия, като Орден „Кирил и Методий” – първа степен, Орден „Народна Република България” – втора степен, както и диплом за присъждане на лауреатско звание и златен медал от Международния певчески конкурс в Букурещ през 1953 г. Също така, на вниманието на посетителите на РИМ са представени парчета от бронята на катастрофиралия самолет, в който загива оперната прима и костюмът й от ролята на Маргарита от операта „Фауст”, като с това свое изпълнение тя остава ненадмината и до ден днешен в историята на българското оперно изкуство, сподели още Нели Дакова. Не на последно място тя се спря и на рояла „Bluthner”, дарен на музея от семейството на Катя Попова след нейната кончина.

16.01.rim3
По повод 90-годишнината на Катя Попова от РИМ – Плевен представят и други нейни лични от фонда на музея, които не са показвани пред публика. Те са част от дарението, направено от нейната сестра Диана Попова, през 1987 г. Сред тях са два лични албума на примата, единият от които семеен. Той съдържа фотоси на Катя Попова като дете, заедно със своята сестра, като участничка в детска оперета или на лагер. В същата витрина, в която е поставен албумът, плевенчани ще могат да видят и нейна детска рокличка. Вторият албум представя Катя Попова вече на световните оперни сцени, а до него са експонирани неин кок за ролята на Мадам Бътерфлай, както и елегантна шапчица за приеми.

16.01.rim4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: