„Граждански контрол”: Не Община Плевен, а ние инициирахме проверката на „Термикс”

16.01.2014 17:48

Във връзка с днешния материал, публикуван в „Плевен за Плевен”, със заглавие „Бранимир Мирчев: ОЛАФ не е влизал в Общината, по наше искане се проверява фирма „Термикс“, от Сдружение „Граждански контрол” изпратиха на редакционната ни поща своето становище по въпроса. Публикуваме го без редакционна намеса*.

16.01.kontrol
„Проверката, стартирала вчера в община Плевен, е инициирана след сигнал, подаден през ноември миналата година, от местната структура на Сдружение „Граждански контрол“, представлявана от Галина Петкова и Стефка Григорова. По този повод вчера за справка в сградата на ОД на МВР – Плевен са извикани именно представители на Сдружението – Галина Спаскова, Красимир Владов, Стефка Григорова, Андрей Мошев, Калоян Рачалов и Валери Илиев. Шестимата са разпитани по подадения по-рано сигнал за нередности и нарушения при реализацията на един от най-мащабните проекти в Плевен – „Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен“ на стойност над 4 529 000 лв. Според него, след като общината в лицето на кмета Димитър Стойков е сключила договор за изпълнение на проекта с пазарджишката фирма „Термикс ЕС“ ООД, част от поръчката е била прехвърлена на фирма-подизпълнител въпреки изричната забрана за това. По случая показания пред командированите вчера инспектори на дирекция АФКОС към МВР, които всъщност са представители на Европейската полиция за борба с измамите ОЛАФ, е дал и Валентин Илиев – собственик на въпросната фирма-подизпълнител, работила по обекта антична римска крепост „Сторгозия“.

16.01.kontrol1
„По никакъв повод обаче проверката по отношенията на общината с наетата за изпълнител пазарджишка фирма „Термикс“, не е инициирана по сигнал на община Плевен, както твърди секретарят на администрацията Бранимир Мирчев. Ако беше така, нямаше да бъдат призовавани шестима представители на Сдружение „Граждански контрол“. За сведение на г-н Мирчев дирекция АФКОС е българският представител на Европолицията ОЛАФ и след сигнала на Сдружение „Граждански контрол“ случаят бе изпратен там с мотив, че нарушенията са сериозни.
Ако проверката потвърди грубите нарушения по проекта, община Плевен е загрозена от сериозни финансови санкции. Това става на фона на кризисно финансово положение на Общинската администрация, която отчете 2013 г. с редица неизплатени дългове.“

* Заглавието е на редакцията

#тагове:

НАЙ-НОВИ: