От конференция в Индия с участието на Далай Лама се завърна доц. Силвия Янкуловска

15.01.2014 14:33

15.01.yankulovska1

От участие в конференция, организирана от „Christ University” в Бангалор, Индия, се завърна доц. Силвия Янкуловска, декан на Факултет „Обществено здраве” в Медицинския университет в Плевен. Научният форум се е състоял от 4 до 11 януари в деветмилионната столица на щата Карнатака, като доц. Янкуловска е представила доклад на тема „Съобщаване на истината на терминално болните в хосписите в България”, базиран на нейни лични проучвания.
Силвия Янкуловска сподели, че конференцията се е радвала на огромен интерес, като причина за това е било присъствието на Далай Лама на откриването й. Той изнесе една изключително трогателна, много човешка и вдъхновяваща реч с акцент върху етиката в днешния глобализиран свят, разказа доц. Янкуловска. В словото си Далай Лама е наблегнал на значението на светската етика, която по думите му не трябва да бъде схващана като противопоставяща се на религиозната етика, а като уважаваща и религиозните традиции, и възгледите на невярващите. Според него, в свят с огромно развитие на технологиите, откъдето всъщност идват и основните етични проблеми, точно светската или секуларната етика може да достигне до учените и да очакваме от тях да спазват нейните принципи, сподели деканът на Факултет „Обществено здраве”.

15.01.yankulovska2
Доц. Янкуловска не скри и отличните си впечатления от публиката в Индия, определяйки я като изключително вдъхновяваща и мотивирана. Мисля, че успях да представя успешно както Плевен и Медицинския университет, така също и нашата страна, тъй като до момента на този форум не е имало участници от България, разкри тя, допълвайки, че през тази година на конференцията са участвали 700 делегати, от които 400 презентатори от общо 38 страни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: