Ромите празнуват Банго Васил

14.01.2014 8:31

14.01.bango

Днес е Банго Василий или ромската Нова година. Това е един от най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас. В някои общности и до днес е задължително вечерята на 13 януари да бъде на специална кръгла трапеза – синия. Върху нея се поставят традиционните сварен петел или гъска, сърми, баница с късмети и богато украсена питка.
Трапезата не се вдига през цялата нощ. Смята се, че това носи берекет. Всички къщи, в които се празнува Василица, остават заключени до полунощ на 13-ти, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им донесе успех през новата година.
По-голям интерес представлява обичаят с превъплъщаването в ролята на пратеник на Банго Васил. С влизането си в къщата се провиква: „Васили авалъ“ – „Васил дойде“ и хвърля жито и ориз. Децата събират колкото се може повече от него, защото това е късметът, който Свети Васил им носи. После започва сурвакането, като първо главата на семейството (пратеника на Свети Васил) сурвака всички за здраве и късмет.
Всичко това се прави с особена тържественост, защото се вярва, че носи плодородие, щастие и късмет.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: