Един иконостас може да „живее” стотици години при подходящи условия, споделя резбарят Мирослав Минчев

12.01.2014 11:48

12.01.miro1

В работилницата на дърворезбаря Мирослав Минчев в Брестовец гостува екип на „Плевен за Плевен”. Майсторът работи усилено по иконостаса на новия православен храм „Св. Св. Кирил и Методий”, който предстои да бъде открит в Опанец. В екипа на проекта участват още Марио Милев и Владимир Андреев, на които са поверени иконите и стенописите на църквата. Плановете са тя да бъде осветена на 11 май, но вероятно ще приема миряни още на Великден. Мирослав Минчев припомни, че новият православен храм в плевенското село е издигнат с усилията на жителите на Опанец и най-вече на настоящия кмет Тихомир Георгиев. Чест прави на местните хора, че в тези трудни времена се стремят да направят нещо духовно, което от своя страна е много сериозна отговорност и за нас като изпълнители, категоричен е той.

12.01.miro2
От майстора научаваме, че иконостасът на храма е с размери 7 х 4.5 метра и е издържан в средновековен стил, съобразен с изискванията, традицията и канона. Използваният материал е главно липа, като по думите на резбаря тя е много добър материал, който е лесен за обработка, а и доста траен. Отделните етапи включват първо байцване, а след като изсъхне, дървото се минава с патина, която е на основата на восъка и терпентина. Тя консервира дървото, прониква вътре в него и запушва порите, като восъкът подхранва самия материал. След това на дневен ред е полирането, а на финала иконостасът ще бъде лакиран със специален английски лак.

12.01.miro3
Според Минчев е трудно да се каже с точност колко години е животът на един иконостас, като това зависи от редица фактори. Много е важно какви са условията в самата църква, но ако не е подложен пряко на атмосферни влияния, спокойно може да оцелее в продължение на стотици години, категоричен е той. Именно затова, още в самото начало на обработка на материала дървото се поставя в специална сушилня, като вредителите биват унищожени още на този етап, споделя майсторът. А и липата определено не е сред предпочитаните от дървоядите „лакомства”, с усмивка допълва той.

12.01.miro4
Желанието и на трима ни е хората от Опанец да останат доволни от нашата работа, а и да направим нещо, което да бъде функционално за новата църква, казва Мирослав Минчев и отбелязва като положителна тенденция факта, че в последните години в Плевенско бяха изградени няколко храма. „За нашия екип това е четвърти пореден проект, като преди това работихме по параклисите в кварталите „Дружба” и „Сторгозия” и този в Брестовец. Стремежът ни е от една страна да запазим характерния стил, но от друга всеки от тях да бъде различен с нещо”, споделя още Минчев.

12.01.miro5

 

12.01.miro6

 

12.01.miro7

#тагове:

НАЙ-НОВИ: