Ники Урумов влиза в ролята на култов плевенски чешит

12.01.2014 16:52

12.gosho-zastavka

Върху текста на директора на плевенския театър, Илко Иларионов, „Убийте артиста! Разказите на Гошо Железничаря” предстои да започне работа през април звездата на родната сцена Николай Урумов. Това сподели той пред „Плевен за Плевен”. Както писахме, Урумов отново е в нашия град, но този път не само като актьор, но и като режисьор на постановката „Женитба” от Гогол. Невероятните истории на емблематичния чешит Гошо, които Иларионов събра в книга, ще бъдат поставени в спектакъл на Театрално-продуцентски център „Йордан Йовков” – Добрич, като негов режисьор ще е Бина Харалампиева. Идеята е с постановката трупата на добричкия театър да гостува на столична сцена и разбира се в Плевен.

12.01.gosho2
„Надявам се този спектакъл да бъде своеобразно продължение на „Лалугер”, тъй като героите са много сходни – чисти и наивни, витални по своему, неподправени и изчезващи със своите доброта, красноречие и нашенска чешитност. Те са едновременно сладкодумни разказвачи, но и непретенциозни личности, на които се смееш”, разкри Николай Урумов. По думите му, обаче, в края на постановката за Гошо Железничаря зрителят ще разбере, че звездите, които се отразяват в изкопания от него кладенец, всъщност са очите на онзи Гошо, който брои звездите и мечтае. Така че и тук, типично по „лалугерски”, след като се смееш един час, в последните 15 минути ще разбереш, че всъщност има и нещо друго зад смеха, отбеляза хитовият актьор. Или както се казва, всяка Зала на смеха си има и своята Стена на плача, допълни той.

12.01.gosho3
Ники Урумов посочи, че плевенчани определено ще бъдат зарадвани от новия спектакъл, особено ако са познавали Гошо Железничаря или са чели книгата на Илко Иларионов. Надявам се Гошо да живее още дълго и да бъде, така да се каже, емблема и разпознаваема точка на този град – както Кайлъка и Панорамата, например. Илко е написал невероятни разкази, уловил е Гошо много тънко, тъй като той му се е доверил. В този смисъл, авторът е успял да вникне в душевността на своя приятел, който по-късно става и негов герой, но в същото време е останал верен на изказа на Железничаря, на неговия светоглед и маниер”, сподели още Николай Урумов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: