Превръщат родния дом на Григор Вачков в Трънчовица в център за култура и творчество

08.01.2014 12:41

8.01.levski1

Сдружение с нестопанска цел „Григор Вачков”, регистрирано през август миналата година на територията на кметство с. Трънчовица с цел да кандидатства по мярка 321 на ПРСР с проект „Трансформиране родния дом на артиста Григор Вачков в информационно-технологичен център за култура, творчество и комуникация”, постигна своята цел. Това информираха от пресцентъра на Община Левски. На 19 декември между Държавен фонд „Земеделие” и СНЦ „Григор Вачков” – с. Трънчовица беше сключен Договор за отпускане на финансова помощ по мярка 321 по ПРСР за реализирането на горепосочения проект. Договорът е на стойност 611 410 лв. с ДДС. Помощта е в размер до 100% от одобрените и реално извършени разходи за реализирането на проекта. 80% от отпуснатите средства се осигуряват от Европейския съюз и 20% от Държавния бюджет на Република България.
Проектът и заявлението за кандидатстване бяха подготвени с активната помощ на Община Левски и на 10 септември бяха приети под №15/321/01498 във фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция РБ, уточнява председателят на УС на СНЦ „Григор Вачков” Блажо Николов.

8.01.levski2
Проектът предвижда изграждането на културен център в чест на обичания от поколения българи актьор. Ще бъде извършено благоустрояване на имота, където е роден и отрасъл големият актьор и създаден парк-музей, който ще представя детството и творчеството на Григор Вачков. Ще бъде изградена и самодейна амфитеатрална сцена подходяща за организирането на различни културни мероприятия на открито. В сутерена на сцената ще бъде разположен информационно-образователен център, обзаведен с мултимедия, компютри и видеофилми за местния културен живот, живота и творчеството на Григор и Мартина Вачкови.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: