Кукери шетаха на Ивановден в Долна Митрополия

08.01.2014 15:51

8.01.dolna

Вече е традиция на 7 януари читалище „Просвета 1927” – Долна Митрополия да организира празника Ивановден с кукерски шествия и игри. Гост на празника бе заместник- кметът на Общината, Цецо Андрейски. Кукерските групи влизат във всеки дом с надеждата заедно с тях да влезе и добрата дума, разбирателството между хората, да има плодородие през годината и най-вече всички да бъдат здрави и весели. Домакините ги посрещат с радост и ги даряват с дарове, а булката целува ръка на стопанина за благодарност. След обиколката си по къщите кукерските групи се събират на площада където разиграват старинни обреди.
Кукерските групи в Долна Митрополия са създадени преди повече от 30 години. Първото име на кукерска група „Сурвакари“ е било „Прокуда“ и неин ръководител е бил Игнат Игнатов – Гашо. Само по себе си името на групата подсказва, че тя е създадена от представители на дружество „Прокуда“, а това е сдружение на преведените зетьове от Долна Митрополия. Сега групата се води от Мирослав Илиев и също пресъздава ритуали, свързани с нравите и обичаите характерни за нашия регион. На празника те представят „Сеитба“. Кукерска група „Сватбари“ е наброявала в миналото си 29 участници, като неин дългогодишен ръководител е бил Симеон Цеков. В последните години ръководител на групата е Петьо Петков. На празника те пресъздават ритуала „Венчавка“.
На кукерските групи бяха връчени грамоти и награди за участие от Община Долна Митрополия и Народно читалище „Просвета 1927”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: