Плевенчанино, дръж комина си в изправност!

08.01.2014 17:17

8.01.komin

Голяма част от пожарите през зимния отоплителен сезон са предизвикани от самозапалване на сажди в задръстени комини. Пожарната безопасност при комините често е подценявана и пренебрегвана. Много собственици на жилища смятат, че коминът се използва няколко пъти в годината и неговата проверка и почистване не са приоритет. Това мнение има голям принос за загубата на имущество и живот. Почистването на комините е задължително веднъж годишно, категорични са експертите от РСПБЗН – Плевен. Голям е процентът на възникналите пожари от самозапалване на сажди. Някои пламват в отлагания в комините, защото в тях се натрупват сажди, които в даден момент се самозапалват. Други пожари са породени от техническа неизправност на комини за печки на твърдо гориво или камини. Тези произшествия причиняват значителни материални загуби, защото пламва покрива на цялата къща и пожарът бързо се разгръща и усложнява.
Дървото е най-често използваният източник на гориво за изгаряне. Плевенчани трябва да избягват да палят огън с нафталин, бензин, нафта и други леснозапалими вещества. Собствениците смятат, че така е по-лесно, но от високата температура, която се развива, замазката и целостта на коминните тела се разрушава, а последствията са сериозни.
Почистването на комините е задължително поне веднъж годишно, включително и в жилищните блокове. Дори етажната собственост да е на различни хора, нужно е те да се обединят и да го направят. То не трябва да става с остри предмети, защото по този начин може да се отчупят части, които да образуват своеобразни тапи и да ги запушат допълнително. Саждите се “смъкват” с метално гюле и четка. Ако сами не успеят, трябва да се потърси коминочистач.
В областта най-много се отоплява с печки с твърдо гориво. За избягването на пожари специалистите препоръчват стената зад тях да не е облицована с горими материали. Укрепването на кюнците и негоримата подложка под печката е задължително. Най-честите жертви на пожари в комините са възрастните хора. Специалистите от РСПБЗН – Плевен препоръчват, ако плевенчани имат възрастни роднини, които живеят сами, редовно да ги проверяват през отоплителния сезон.
Почистването и проверката на комините и камините е изключително по-евтино в сравнение с алтернативата домът да бъде обгърнат в пламъци. Преди всеки зимен сезон собствениците трябва да поемат своя дял и да извършат визуална проверка на вътрешността на камината, но това не е непременно заместител на професионална проверка. Ако има износени хоросан, напукване или обелване на външната част на комина се вижда, че коминът трябва абсолютно да се провери от специалист преди първата употреба на сезона.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: