2 януари – ден на Свети Силвестър

02.01.2014 8:33

2.01.silvester

На 2 януари почитаме Свети Силвестър, роден в началото на ІV в. в Рим. Той управлявал цели 21 години Римската църква и покръстил самия император Константин Велики. В българския народен календар този празник се нарича “Карамановден” (Източна България), “Риначовден” (Северна България) и “Сполезинден” (Югозападна България). В първите два региона денят се почита за здравето на едрия рогат добитък – биволи и волове.
Момци коледари и по-възрастни женени мъже, наричани “риначи”, извършват обредно ритуално почистване – “риене” на оборите. Привечер, разделени на чети, с песни и свирня на гайди, със запалени фенери те тръгват да почистят оборите на стопаните. След като изринат и изхвърлят тора, слагат на воловете нова плява, за което стопаните ги даряват с торба, в която има кравай, наденици, бъклица с вино.
Специално за своя избраник момата от къщата поставя в торбата и пешкир. Според традицията стопаните не трябва да излизат навън, докато риначите чистят обора. Ако ергените искат да си отмъстят на някоя горделива мома, вместо да почистят обора на баща й, те го пълнят с още тор.
В района на Западните Родопи на Сполезинден гледат кой пръв ще посети къщата им, “ще ги сполези”. Ако той е добър човек и заможен стопанин, това е знак, че идващата година ще е здрава и плодородна.
Честит имен ден на Силва, Силвана, Силвия, Серафим, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: