Как хората по света водят неравната битка с махмурлука?

01.01.2014 14:56

Коледните празници и Новата година вървят в крак с махмурлука. В опита си да се справят с него хората изпробват какво ли не, въпреки че от медицинска гледна точка лечение срещу неприятното състояние след препиване няма. Представяме ви най-разпространените методи за борба с махмурлука, използвани от дълбока древност до 21 век. С тяхна помощ са се връщали към „работен режим“ владетели, кралици, филмови звезди и най-вече простосмъртните.

1.01.chorba1
Оказва се, че патентът за изтрезняване със зелева чорба принадлежи на скандалната египетска владетелка Клеопатра. Тя побеждавала махмурлука си с чорба от сварено зеле. Разбира се, след това се потапяла във вана с мляко. Екзотичен кулинарен подход използват германците от векове. Същността на тевтонския лек за изтрезняване се състои в превантивна консумация на маринована скумрия, гарнирана с лук. Към този деликатес се добавя малко йогурт и сметана. Това блюдо задължително се прокарва с бира. Едва след това се пристъпва към високоградусови напитки. На сутринта няма и помен от махмурлук.

1.01.chorba2
Шведите се предпазват с еликсира „Шведска тройка”. Съставките на шведската тройка за изтрезняване се състои от добре осолена рибка, цвекло и майонеза. Подобно на немците, шведите също прокарват еликсира с голямо количество бира, която както е известно се състои предимно от вода. Нека да кажем няколко думи и за специалитета на страшните викинги. Тръгвайки на експедиции, моряците се запасявали наред джина и с другите алкохолни напитки и с „еликсира“, който връщал към живота отровените организми след якия запой в бушуващото море. Средството за изтрезняване се състояло от сметана, билки и други съставки. Този еликсир се използва и днес в по-пречистен вид от норвежци, шведи и датчани.

1.01.chorba3
Англичаните използват като превенция против махмурлук овесени ядки. След което първо пият чай. След това минават на ром, пунш и уиски. Спазвайки тази последователност, на другата сутрин нямат проблеми. Трезви са като репички. Швейцарците използват начин, който ужасява лекарите. Същността му е заключена в правилото „клин клин избива“. Какво правят те? Гаврътват по две чаши бренди на сутринта след тежката новогодишна нощ и влизат в ритъм. В интерес на истината, хората опрели до лекар след прилагането на този лек, са единици и са предимно от третата възраст или имат хронични заболявания.

1.01.chorba4
Най-горещите поклонници на еликсира на Бакхус – французите, го употребяват от ранна младост до сетния си дъх. Докато могат, съчетават еликсира с жените. Все пак през последните 100 години, когато нивото на алкохола се вдигне до критичната граница, потомците на галите напълват кристална чаша с прочутата марка вода „Перие“ и пускат в чашата ароматизиран витамин С. След което я изпиват. Този витамин е познат отдавна със своята целебна мощ се съдържа най-вече в кората на лимоните и портокалите.

1.01.chorba5
Китайската империя е богата на много лечебни растения, от които се приготвят вълшебните китайски чайове. Такъв е китайския червен чай „Ю-Нан“. Това магьосническо биле според запознати с вълшебните му свойства е в състояние да вдигне на крака най-зверски напилия се двукрак индивид от европейския етнос. За тези вълшебни свойства на китайския червен чай разказват съветски войници и офицери, участвали в Корейската война. С умиление ветераните си спомнят, че чашка от вълшебния китайски еликсир е избистряла за кратко време главите им от погълнатите десетки литри водка.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
През цялата 1300-годишна история на българската държава българинът е използвал винаги един изпитан лек за изтрезняване – пиене на зелева чорба. Нашенският „бульон трезве“ много пъти е връщал към нормален ритъм потенциални пациенти на токсикологията. Затова не е чудно, че нашенецът има култ към каците със зеле. Последните могат да се видят не само в къщята – миризмата им може да се усети от входната врата на мазето или тавана на блока. Това ароматно обстоятелство не притеснява много нашенеца, който успешно бори махмурлука с лекарството на Клеопатра.
Източник: blitz.bg

#тагове:

НАЙ-НОВИ: