Над 14 000 гости са посетили залите на ХГ „Илия Бешков” през 2013-а

30.12.2013 18:19

14 281 човека са преминали през изложбените зали на художествена галерия „Илия Бешков” през 2013 г. Това научи „Плевен за Плевен” от главния уредник Антония Караиванова. През тази година фондовете на галерията са били обогатени с 8 нови творби, 4 от които са постъпили във Фонд „Живопис”, 3 във Фонд „Графика” и една във Фонд „Скулптура”. Пет от новопостъпилите творби са дарени, а три са откупени от плевенската галерия. Колегите от местната преса са отразили дейността на галеристите през годината в общо 67 публикации, а интерес към случващото се в ХГ „Илия Бешков” са проявили още събратята ни по перо от Казанлък, Сливен, Стара Загора, Червен бряг и Велико Търново.

30.12.beshkov3
Антония Караиванова върна лентата назад през годината, припомняйки, че първата изява на плевенската галерия за 2013-а бе зад граница, а именно представянето през февруари в Българския културен институт „Дом „Витгенщайн” във Виена на изложбата „Богомили” с автор Виолета Гривишка. През същия месец Караиванова и уредникът Александър Сахатчиев бяха жури в изложбата на артшкола „Колорит” „Моята представа за Левски”. В началото на март галерията домакинства на изложбата „Фотография” на MOME Masters от Университета „Мохоли Над”, Будапеща – съвместно с Унгарския културен институт „Балаши” – София. На 14 март ХГ „Илия Бешков” представи в Братислава, Словакия, изложбата „Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков”, а колекцията „Богомили” продължи европейското си пътуване с визита в чешката столица Прага. Сред акцентите през март бе представянето на изложбата „Сидония Атанасова – гравюри” в Артцентър – Плевен, а в края на месеца галерия „Бешков” посрещна изложба на студенти от специалност „Иконография” към Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

30.12.beshkov8
Творческият април започна с откриването на изложбата „За Родината и свободата” с автор Дюла Фрьомел – съвместно с УКИ „Балаши” – София, като събитията в залите на галерията продължиха с представянето на самостоятелната изложба графика на носителя на наградата на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” от Шестото биенале на малките форми – Плевен 2012 Веселин Дамянов – ВЕС и Осмото международно биенале на фотографията „ФОДАР”.

30.12.beshkov4
Наситената програма в галерията през май включваше откриването на Дните на Германия в Плевен с представянето на фотоизложбата „Световното наследство на ЮНЕСКО в Германия”, домакинство на Нощ на литературата и превърналата се в традиция Нощ в галерията, а ХГ „Бешков” участва с експозиция от своя фонд и в Нощта в музея, провела се в РИМ. По повод 24 май ХГ „Илия Бешков” представи в Будапеща изложбата „Българска илюстрация”, а също така екипът й взе участие в реализацията на проекта „Art house” заедно с НУИ „Панайот Пипков”.

30.12.beshkov1
По традиция, през юни галерията посрещна годишната изложба на школите по керамика и живопис при ЦРД – Плевен, последвана от фотоизложбата „Чудният свят на Ар Нуво”, самостоятелната юбилейна експозиция на Вяра Савова, уникалната „Испания – шедьоври на графичното изкуство” съвместно с Националната галерия за чуждестранно изкуство и още една юбилейна изложба – на скулптора Иван Атанасов.

30.12.beshkov2
През юли жителите и гостите на Плевен станаха свидетели на изложбата „Индийски калейдоскоп” с автор Нишит Шах, а през септември, в началото на новия творчески сезон в ХГ „Бешков”, бе представена изложбата „Иван Милев” (1894-1927), организирана по повод 115-годишнината от рождението на художника. Октомври зарадва почитателите на изящното изкуство в Плевен със самостоятелна изява на художника Димитър Василев и още една унгарска изложба – на фотографа Атила Лорант. В истински празник се превърна отриването на експозицията „320” през ноември, в която се представиха шестима автори юбиляри, а с огромен интерес бе посрещната и гостуващата експозиция живопис на Йордан Кювлиев от фонда на сливенската галерия „Димитър Добрович”.

30.12.beshkov6

Последва емблематичната изложба по повод 80-годишнината на акад. Светлин Русев, а за финал през този месец галеристите ни направиха съпричастни с творчеството на талантливи плевенски фотографи от Фотоклуб „4хСОКИ”, както и с шедьоври на унгарската графика от колекцията „Унгарски майстори” на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.

30.12.beshkov5
Освен многобройните запомнящи се експозиции, които представи в залите си, през годината ХГ „Илия Бешков” участва с творби от фонда си в редица изложби в цялата страна, а пространствата на галерията бяха предпочитано място за провеждане на тематични срещи, церемонии по награждаване и концерти.

30.12.beshkov7

#тагове:

НАЙ-НОВИ: