Липсата на специалисти в някои общини затруднява достъпа до извънболнична помощ

27.12.2013 10:14

27.12.rzok

За обезпечаване на населението със специализирана извънболнична помощ през 2013 г. РЗОК – Плевен работи по изпълнението на 104 договора, информира шефът на плевенската Здравна каса, д-р Пенка Стефанова. От тях 62 са с индивидуални практики, 5 с групови практики, 16 с медицински центрове, 8 с диагностично-консултативни центрове, 8 със самостоятелни медико-диагностични лаборатории и 5 с лечебни заведения за болнична помощ, изпълняващи дейности от извънболнична, в които работят общо 529 специалисти.
Въпреки наличието на значителен брой лекари, работещи в специализираната извънболнична медицинска помощ и непрекъснато увеличаващият се брой на оказваните здравни услуги, в системата съществуват редица проблеми, сподели д-р Стефанова. Те са свързани основно с достъпа и качеството на оказваните здравни услуги – нарастване на броя на хоспитализациите, на случаите с късна диагностика и настъпващи усложнения и в крайна сметка влошаване на здравния статус на населението. Съществен проблем, по думите й, е и концентрацията на специализираната медицинска помощ в град Плевен и липсата на достатъчно специалисти в някои общински центрове. Това затруднява достъпа на пациентите до този вид медицинска помощ, а често води и до забавяне на диагностично-лечебния процес, отбеляза директорът на РЗОК – Плевен.
Също така д-р Пенка Стефанова изтъкна, че обособяването на голям брой индивидуални специализирани практики за сметка на ДКЦ и МЦ в някои общини води до лоша координация и нарушаване на интегритета на медицинските дейности. Голяма част от лекарите-специалисти работят на няколко работни места, в т.ч. и в болнични заведения, поради което липсва регулярно покритие на потребностите на пациентите от специализирани прегледи, посочи тя.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: