В Плевен откриха паметна плоча на военнослужещи, загинали при изпълнение на мисия в Ирак

27.12.2013 15:49

27.12.suhopatni1

Военнослужещите от Сухопътните войски почитат днес, 27 декември, паметта на своите колеги, загинали преди 10 години при атентата с кола-бомба срещу българската база „Индия” в Кербала, Ирак, при който са убити петима български военнослужещи и десетки други са ранени. Във военните формирования 34750-Карлово, 32990-Пловдив и 22160-Плевен с възпоменателни церемонии и едноминутно мълчание беше отдадена почит в памет на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров.
В района на военно формирование 22160-Плевен се проведе ритуал по откриване на паметна плоча на военнослужещите от състава на бившата 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали при участието си в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак: офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
На ритуала присъстваха кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, бригаден генерал Валентин Буров – бивш командир на Пета механизирана бригада, полк. о.з. Красимир Атанасов  – председател на Асоциацията на „Сухопътните войски” клон Плевен, представители на родолюбиви организации и много граждани. Командирът на военно формирование 22160 – Плевен полковник Николай Бешев прие строя на почетния караул. Панихида в памет на загиналите военнослужещи беше отслужена от представители на Българската православна църква, а слова по случай откриването на паметната плоча произнесоха полковник Николай Бешев и полковник о.з. Пламен Партовски. В словото си полк. Бешев подчерта, че датата 27-и декември никога няма да бъде забравена от българските военнослужещите, като това е дата белязана с много скръб и тъга.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: