Димум с амбиции да е сред водещите туристически атракции в областта (видео)

19.12.2013 14:20

Кметът на Община Белене, Момчил Спасов, бе гост в пресклуба на БТА в Плевен днес. Заедно с ръководителя на проекта „Димум – античната митница на Мизия”, Маргарита Перникова, Спасов запозна медиите с дейностите по проекта, който е пред своя финал, като разказа повече за историята на античната крепост Димум, обявяването й за паметник на културата с национално значение, както и за редовните разкопки, които се провеждат там от 2007 г.

19.12.belene1
Самият проект „Димум – античната митница на Мизия” е на стойност 1 654 155.84 лв., като на 85% той се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”, а останалите 15% са собственият принос на Община Белене. Общата му цел е пълноценно използване на ресурсния потенциал на община Белене за развитие на интегриран, конкурентоспособен и специфичен туристически продукт, с висока добавена стойност, който чрез увеличено туристическо търсене да допринесе за устойчиво местно и регионално развитие и повишаване качеството на живот в региона. Момчил Спасов подчерта, че специфична цел е Димум да се превърне в конкурентоспособна културно-историческа атракция, която самостоятелно и/или като част от по-голям пакет туристически услуги на местно и/или регионално ниво да привлича значителен брой посетители. Също така, идеята е чрез проекта да се повиши качеството на туристическото обслужване в туристическите атракции чрез обучение на специализиран персонал и прилагане на съвременен маркетинг и мениджмънт на туристическото предлагане.
Дейностите по проекта включват проектиране, реставрация, възстановка и експониране на античния кастел и развитие на допълнителна дребномащабна туристическа инфраструктура, необходима за подобряване на достъпа до атракцията. В тази връзка, Спасов сподели, че тук става въпрос за основен ремонт на две улици – ул. „България” и ул. „Персина”, както и изграждането на кръгово кръстовище между тях. Сред дейностите е включено и обучение на персонал, като вече са обучени петима човека екскурзоводи.

19.12.belene2
Като част от маркетинговите и рекламни дейности по проекта гостите в БТА показаха изработеното копие на тракийска златна купа, открита на остров Белене. Днес оригиналът се съхранява в Регионалния исторически музей в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: