1769 са подадените в Плевенско заявления за издаване на винетки на лица с увреждания

17.12.2013 10:04

17.12.vinetki

Общо 1769 са подадените на територията на областта заявления за винетки за деца и лица с увреждания, информира директорът на РД „Социално подпомагане” –Плевен, Вацка Хорозова. Най-голям е броят им в община Плевен – 1080, докато в РДСП – Долна Митрополия до момента не е постъпило нито едно заявление. Хорозова припомни, че заявления се приемат от 1 декември, а издадените през тази година винетни стикери важат до 31 януари 2014 г.
Процесът за прием на документи е отворен. Ако винетката е издадена през месец януари, тя важи до 31 януари на следващата година. Прием има през цялата година за лица, които придобиват нетрудоспособност, като те също подават молби-заявления в дирекциите „Социално подпомагане”. Винетките се получават от Министерството на транспорта чрез Агенция „Пътна инфраструктура” – Плевен.
При подаването на заявление за издаване на винетка се прилагат следните документи: копие от експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК; копие на пълномощното по ал. 3, както и копие от личната карта или личен паспорт на лицето с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, на което при подаване на документите да бъде вписано „Вярно с оригинала“ и подписано от упълномощеното лице; копие от свидетелство за регистрация на лекия автомобил и копие от застрахователна полица за сключена застраховка „Гражданска отговорност“ с едногодишен срок, с които се удостоверява, че лекият автомобил отговаря на изискванията на чл. 10в от Закона за пътищата.
Също така, лицата трябва да представят за справка лична карта или личен паспорт на лицата по ал. 2 и 3; копие на удостоверение за раждане на детето; копие от заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане“ и/или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, както и удостоверение от учебното заведение, когато детето е навършило 18 години, че е записано като ученик/ученичка, а за новата учебна година – до 31 октомври (само за деца, навършили 18 години, до навършване на 20 години).
Срокът за разглеждане на заявленията е 15 дни от датата на входиране.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: