Спортист номер 1 на Плевен Детелин Далаклиев: Мечтата ми е медал от Олимпиада

13.12.2013 16:06

Детелин Далаклиев взе за поредна година наградата „Спортист на годината” на Плевен. Състезателят на Боксов клуб „Мизия 80” получи отличието на церемония в Община Плевен днес, след като в проведената анкета събра 383 точки.

13.12.detelin
– Детелине, очакваше ли за четвърта година да получиш наградата „Спортист на годината” на Плевен?
– Щастлив съм, но честно казано не предполагах. Аз съм максималист и за мен изминаващата година беше нулева, ако говорим за постижения на европейско или световно ниво. Най-големият ми връх бе турнирът „Странджата”, като вероятно той е наклонил везните в моя полза. Състезанието действително бе много сериозно, като там срещнах изключително твърди съперници, които взеха призовите места на Световното. Разбира се, станах и шампион на България в новата категория. Благодаря на Плевен и всички спортни специалисти тук, които са взели предвид моите постижения и са ме избрали за „Спортист на годината”.
– Отчиташ ли някакви определени свои грешки през годината?
– Те са много, въпреки че не говоря за това. От друга страна, реших, че ми е време и малко да почина, като това ми се отрази доста добре. Освен това, в по-горната категория все още не се чувствам сигурен и ми е по-трудно. Ще ми трябва малко повече време, докато заработя добре.
В последните години самият спорт много се промени. Аз съм от техничните боксьори, но вече се залага по-скоро на зрелището. Целта е боксът да събира повече хора и от него да се изкарват пари. Това пречи не само на мен, но и като цяло на българския бокс, защото всички сме технични боксьори, а това започва да остава на заден план. Знаете, че вече я няма точковата система, при която получаваш точка, когато удариш точно. Сега е на фишове и не знаеш какво става – изведнъж съдията казва, че еди кой си е имал по-голямо желание за победа и му дава рунда.
– Каква е голямата ти цел за следващата година?
– Вероятно и през 2014-а ще остана на по-лек режим, защото в календара няма нито Световно, нито Европейско първенство. Въпреки това, продължавам с тренировките. Знаете, че седем-осем месеца се отдръпнах от националния отбор, като не ме взимат там по непонятни за мен причини. Смешно е да излизаш по телевизията и да казваш, че Детелин Далаклиев няма да ходи на Световно, защото щял да влиза в „Big Brother”. А това си беше мое решение. Така че, ще тренирам макар и на лек режим.
Мечтата ми е медал от Олимпиада, като ще я преследвам и през 2016 г. Не мисля, че ще бъда на възраст, а и имам много опит. Искам да се завърна като голям шампион, а не просто да записвам участия.
– Мислил си в бъдеще да тренираш деца?
– Много приятели и познати ме питат това, но поне на този етап ми е трудно да съчетавам двете неща. Още е рано, но и това ще се случи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: