Плевенската полиция съветва: Бъдете нащрек за джебчии!

10.12.2013 17:17

10.12.police

ОДМВР – Плевен предупреждава населението да проявява по-висока бдителност при съхранението и опазването на личните си вещи – документи, дамски чанти, мобилни телефони, портмонета и златни накити. Оживлението по централните улици, в хипермаркетите и МОЛ – Плевен, оставените без надзор лични вещи, невниманието на притежателите, неангажираността на хората към проблемите на непознати, създават добър терен за крадци и грабители. Празниците и струпването на големи тълпи от хора по централните улици, магазините или църквите са рай за джебчиите. До голяма степен личната небрежност прави хората лесна плячка на извършителите на престъпни деяния. Крадат се главно портмонета от преметнати през рамо дамски чанти или портфейли от задните джобове на панталоните.
В специфичния “бизнес” все по-често се включват и деца, придружени от възрастни, защото крадците знаят, че българският законодател е значително по-снизходителен при наказателните и възпитателните мерки, прилагани спрямо малолетните. Най-честите извършители на джебчийски кражби са жени, облечени добре.
За да оставите джебчиите с празни ръце проявявайте предпазливост, бдителност и грижовно отношение към парите и личните си документи. Централните улици и площади, градинките и автобусните градски спирки са места, любими на крадците. Ако усетите допир или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате крадеца. Доброто описание на джебчиите ще улесни работата на полицията по разкриване на тези престъпления. ОДМВР – Плевен напомня на населението, че запазването на собствеността е задължение на всеки гражданин.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: