Невероятно! Истинската причина за падането на Плевен е разкрита!

09.12.2013 21:05

В навечерието на 10 декември сме свикнали да слушаме в подробности за обсадата на Плевен и щурмовете, превземането на редутите, Зелените възвишения, ген. Скобелев, Осман паша и сабята му… Донякъде похвално за съхранената историческа памет, донякъде тъжно и жалко, че в един единствен ден от годината се сещаме да преклоним глава пред подвига на освободителите… Но не това е темата на настоящия материал. Една невероятна и може би леко комична находка на екипа на „Плевен за Плевен” дава съвсем различен прочит на събитията отпреди 136 години.

9.12.ebay
Не е тайна, че интернет аукционите, които напук на консервативността на нашенеца започват да набират инерция и в България, изобилстват от всевъзможна стока с доказан и недотам произход. Именно в един от най-популярните сред тях попаднахме на малка цветна рекламна картичка, като признаваме, че ако думата „Pleven” не присъстваше в анонса на лота, едва ли щяхме да й обърнем внимание. Тя е отпечатана в Чикаго от фирмата „Shober & Carqueville Lith. Co.” в края на 19-и век и е с размери 8х13 сантиметра. На изображението са представени четири фигури, две от които в диалог. Както става ясно, това са ген. Скобелев и Осман паша, между които стои странна пирамида с надпис „Wilson`s Corned beef” (пакетирано осолено говеждо месо на популярната фирма „Уилсънс”). Ха, сега, де! Загадката е разплетена от думите на Осман паша, изписани в горния край на картичката, който казва следното: „Не, Скобелев! Нашите пушки бяха най-добрите, имахме и достатъчно амуниции, но след като изядохме и последната опаковка „Уилсънс”, Плевен падна!”.
И ако това не е реклама, здраве му кажи! Дали е имала успех отвъд Океана, историята мълчи, а и едва ли това е от значение 136 години по-късно. Но е факт, че янките знаят как да си рекламират стоката. А за нас на 10 декември остава да се замислим за ценностите, които са ни завещани. И да внимаваме да не си изядем свободата, както са направили хората на Осман паша с консервите говеждо. Честит празник, Плевен!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: