20 фотографи, 70 кадъра, 4хСОКИ

07.12.2013 10:03

7.12.photo1

Превърналата се в традиционна, вече за пореден четвърти път, своя изложба откри Фотоклуб „Плевен 4хСОКИ”. Снощи почитателите на фотографията се представиха в залите на художествена галерия „Илия Бешков”. Обединени под мотото „Да уловим мига… с магия”, 20 автори показват 70 кадъра за почитателите и ценителите на изкуството на фотографията. В изложбата освен плевенчани, участват и трима техни колеги от троянския фотоклуб.

7.12.photo2
„В своята основа фотографията е инструмент за омагьосване на съзнанието, тя е родена сякаш от два неудържими копнежа. Единият – времето да бъде надмогнато и да се постигне вечността, а другият – на любопитството и непосилната алчност на очите”, сподели при откриването на фотоекспозицията главният уредник на ХГ „Илия Бешков”, Антония Караиванова. Тя отбеляза, че като колекционерска жар, фотографията е вид опит за библиотека на времето, лицата, хората, стойностите и преживяванията. Фотографията се възприема като второ писмо, почти толкова значително, колкото самата писменост, като нова форма на постигане и предаване на знанието, каза още главният уредник.

7.12.photo3
Участници и гости бяха приветствани от организатора и „главен виновник” за реализирането на инициативата, инж. Митко Христов, който не скри, че не е очаквал ентусиастите да успеят да осъществят вече четвърта изложба. Той определи клуба, като едно много добро семейство, в което всеки е изключително стриктен и организиран, благодарение на което и настоящата изложба е факт. Сред гостите в галерията бе и 92-годишният дядо Красен. Той разкри, че също е любител-фотограф, а сред многобройните камери, които продължава да пази, е и такава от 1928 г.

7.12.photo4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: