Пълнен шаран по плевенски – една стара „китайска” рецепта…

06.12.2013 21:42

Скъпи читатели, поради големия интерес към приготвения днес от Плевен за Плевен шаран, си позволяваме да споделим с вас тайната на рецептата. Надяваме се, че няма да бъдем застигнати от „проклятието на Брус Лий”, издавайки тънкостите на една стара китайска рецепта, обогатена с опита на Плевен и Балкана. И така:

sharo
Продукти: шаран, около 2,5 кг., отгледан във водоем в предградие на Плевен с много любов и подходяща музика – не е задължително да е класическа, но е задължително да не е чалга.
Три вида лук: воден реселешки, лют балкански от гумощник и „плевенска луканка”, демек – праз лук от Долни Дъбник.
Три вида гъби – печурки от пазара, кладници от Балкана и сушени манатарки за вкус
Орехи, стафиди, зехтин, доматен сос, паста, чубрица, хималайска сол и чер пипер
Приготовление: в тиган задушавате ситно нарязани лука, гъбите, счуканите орехи, подправките, заедно със зехтина. Оставяте да изстине сместта.
В една голяма българска тава, от тия, дето циганите калайдисват, слагата отдолу няколко клечки от лоза. Полагате изчистения и леко осолен шаран, пълнете яко с приготвената плънка, а отстрани изсипвате малко вода, доматения сос и пастата, и квото остане от сместта.
Печете по ваше усмотрение до достигане на приятен загар. Аранжирате с лимонче и зеленаж, пак въпрос на фантазия.
Оставате да изстине и споделяте само с приятели! Не забравяйте виното! Водката също! Наздраве!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: