Никулден е!

06.12.2013 7:47

6.12.nikulden

Днес Българската православна църква отбелязва един от най-големите християнски празници – Св. Николай Чудотворец. Празнува се в чест на светеца-покровител на водите, който предпазва хората от потоп и удавяне. В народните представи той е крилат момък с изключителна физическа сила, летящ над моретата и бдящ над моряците и рибарите. Другаде пък го изобразяват като старец с дълга брада, каквато е християнската иконографска традиция. Вярва се също, че Св. Никола е патрон на търговците и кираджийте, помагал на младите хора да се оженят.
Най-важно място в днешния празник някога заемала трапезата. В нея задължително трябвало да има прясна риба, главно шаран. Рибата се печела увита в тесто, а ястието се наричало рибник. Шаранът се пълнел с булгур, ориз, стафиди и орехи. Печели се и обредни хлябове – света Петка и свети Никола. Цялото семейство сядало на трапезата, а свещеникът я прекаждал, след което взимал опашката на рибата.
Трапезата не се вдигала цял ден, семейството оставало край нея, пеело обредни песни. Преданията гласят, че Свети Никола спасил една гемия от потъване като запушил дупката с шаран. Затова на трапезата той трябва да бъде основно ястие, а останалите гозби задължително са постни – сърми, чушки, фасул, царевица.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: