Докосване до майсторството на унгарските графици ни предлага ХГ „Илия Бешков”

05.12.2013 20:58

5.12.beshkov1

Изложбата „Унгарска графика“ бе открита тази вечер в Камерната зала на художествена галерия „Илия Бешков”. Тя е плод на сътрудничеството между плевенската галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство. Колекцията включва 32 графични листа на известни майстори на чернобялото изкуство на Република Унгария, работили и работещи през XX и XXI в. С подкрепата на Унгарския културен институт – София, графичната сбирка става притежание на НГЧИ. Гости на откриването бяха Тошо Дончев – директор на УКИ – София и Яра Бубнова – вр.и.д. директор на НГЧИ.

5.12.beshkov2
Главният уредник на ХГ „Бешков”, Антония Караиванова, припомни, че със сътрудничеството на Унгарския културен институт през тази година в плевенската галерия бяха открити три изложби – на Дюла Фрьомел, Атила Лорант и Йеньо Лехел. Заедно с това в Плевен гостува и колекцията „Испания – шедьоври на графичното изкуство” от фонда на Националната галерия за чуждестранно изкуство, а днес можем да видим двата културни института на едно място, сподели Караиванова.

5.12.beshkov3
Пред гостите директорът на Унгарския културен институт, Тошо Дончев, представи два албума, представили на своите страници както унгарското графично изкуство, така и унгарските майстори в България. Изящните издания са дело на УКИ и НГЧИ. Повече за самата изложба сподели Яра Бубнова, която разкри, че това е първата експозиция, която открива в ролята си на изпълняващ длъжността директор на галерията. Тя разказа повече за графиката, като изкуство, като се спря и на отделните техники, използвани от унгарските майстори.
Колекцията ще остане в Плевен до 11 януари.

5.12.beshkov4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: